Srpska pokazala otpornost na uslovljavanje Zapada

0

BiH i čitav region se nalaze na periferiji američkih interesa: Obrad Kesić
 

Kesić je rekao da su SAD odavno prepustile EU vođenje brige o zemljama zapadnog Balkana i da se, ne samo BiH, nego i celi region nalaze na periferiji američkih interesa.

 

"Sigurno je da ovde u Vašingtonu niko više ozbiljno ne razmišlja o BiH. Amerikanci imaju brojne probleme iz kojih ne znaju kako da se izvuku, od sukoba između Izraela i Palestinaca, konfrontacije sa Rusijom zbog Ukrajine, do sve lošije situacije u Iraku", rekao je Kesić za "Pres Republika Srpska".

 

Govoreći o predstojećem samitu regionalnih lidera u Berlinu, on je istakao da je EU postala najvažnija adresa za zemlje zapadnog Balkana i da će američka administracija sigurno podržati inicijativu koju Nemci imaju na Balkanu, ali da u Vašingtonu niko nije zainteresovan da previše bude uključen u taj proces.

 

"Ne može se primetiti da postoji nekakava promena političkog raspoloženja u BiH, a tu pre svega mislim na bošnjačke političke lidere. U BiH jednostavno ne postoji dovoljno prostora za kompromis između ključnih političkih aktera i zbog toga ne vidim prostor za politički dogovor Bošnjaka sa Srbima i predstavnicima Hrvata u BiH", rekao je Kesić.

 

On je dodao da je inicijativa u Predstavničkom domu američkog kongresa o ustavnoj prekompoziciji BiH rezultat rada hrvatskih lobista, ali da realno postoje male šanse da bude ostvarena.

 

Upitan da li se mogu očekivati žestoki pritisci zvaničnog Vašingtona na Beograd i Banjaluku da se pridruže sankcijama prema Rusiji zbog Ukrajine, Kesić je odgovorio da ne postoji previše aduta koji bi se mogli upotrebiti za takav pritisak.

 

"Ako SAD i EU budu previše pritiskale Beograd, to bi moglo da izazove vrlo neugodne posledice vezano za pregovore između Beograda i Prištine. Na Banjaluku je mnogo teže izvršiti pritisak nego na Beograd, postojalo je mnogo pokušaja da se ona pritisne oko konkretnih pitanja u BiH. Zvaničnici Republike Srpske čvrsto su držali stav o tim pitanjima i jasno dali do znanja Briselu da nisu spremni da po svaku cenu implementiraju njihove želje i uslove", rekao je Kesić

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here