PKS

Na 23. međunarodnom sajmu privrede u Mostaru od 5. do 9. aprila izvoznu ponudu predstaviće 18 srpskih kompanija iz sektora poljoprivrede i prehrambene industrije, metalske, tekstilne, hemijske i industrije prerade drveta. 

„Idemo u Mostar, vodimo privrednike i u Berlin na sajam svežeg voća i povrća Fruit Logistica, trudimo se da kompanije iz Srbije povezujemo što više, koliko možemo sa stranim tržištima i stranim partnerima“, rekao je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije (PKS) i istakao da je, uprkos globalnoj krizi, prioritet Komore internacionalizacija i povezivanje kompanija u regionu i svetu.

U organizaciji PKS i Razvojne agencije Srbije na Nacionalnom štandu u Mostaru predstaviće se JOVIĆ SERVIS I REMONT DOO (proizvodnja viljuškara); TEHNO-EKONOMIK (proizvodnja školskog nameštaja); PIROĆANAC DOO (proizvodnja veša); EUROPLAST DINIĆ DOO (proizvodnja nameštaja od plastike); RUBIN AD KRUŠEVAC (proizvodnja vina i bezalkoholnih pića); MPM POLIPLAST doo (proizvodnja plastične ambalaže); GALEB METAL PEK DOO (proizvodnja metalnih zatvarača); INDUSTRIJA MESA NEDELjKOVIĆ; TEHNOMARKET DOO (proizvodnja aluminijumskih vrata i prozora); MEDELA  AD (proizvodnja keksa); ALBUS AD (proizvodnja sredstava za higijenu); IZOLIR AD (proizvodnja plastičnih cevi); MIN – KOMERC DOO (proizvodnja soseva i začina); ART IVAL DOO (proizvodnja čokolada); TIGAR AD (proizvodnja proizvoda od gume); PROGEN SOLUŠNS DOO (proizvodnja hemijskih sredstava); DPS KLAS GRUP DOO (proizvodnja brašna); DUNAV GROCKA DOO (proizvodnja prediva za tekstilnu industriju).

Privredne komore Kruševca, Užica i Kraljeva organizuju posetu Sajmu u Mostaru 20 naših kompanija iz ovih regiona. Takođe, Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana (KIF ZB) predvodi privrednu delegaciju Zapadnog Balkana koju čini 30 kompanija poljoprivredno-prehrambene industrije sa fokusom na organsku proizvodnju i cirkularnu ekonomiju.

Mostarski sajam privrede https://www.mostar-fair.com/bs… po broju izlagača i posetilaca, jedna je od najvažnijih sajamskih izložbi u Bosni i Hercegovini. Na prostoru od oko 30.000m2 okuplja svake godine izlagače iz više od 20 zemalja regiona i Evropske unije. Ove godine zemlja partner je Mađarska, a Srbija je to bila 2018. godine.

Ova manifestacija dobra je prilika za kompanije iz Srbije da predstave svoje proizvode, ojačaju postojeće i uspostave nove poslovne veze sa partnerima iz Bosne i Hercegovine, regiona i ostalim izlagačima.  Tokom trajanja sajma predviđena je i podsajamska manifestacija – Sajam turizma Mostar, koja će predstaviti i promovisati turističke potencijale i povezati ponude turističkih agencija.

U protekloj deceniji robna razmena Srbije i BiH je udvostručena uz rast i suficit na srpskoj strani. BiH je 5. spoljnotrgovinski partner Srbiji, 3. izvozno  tržište i 8. destinacija po uvozu. Prošle godine razmena između Srbije i Bosne i Hercegovine povećana je za oko 600 miliona evra i vredela je 2,34 milijardi evra, 34 odsto više nego 2020. Izvoz robe iz Srbije u BiH porastao je za 352 miliona evra ili skoro 30 procenata i premašio 1,5 milijarde evra. Suficit je dostigao 782,3 miliona evra, 105,2 miliona evra više, u poređenju sa 2020. godinom. Sa partnerima u BiH posluje više od 7.600 kompanija iz Srbije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here