Srpska privreda nije konkurentna

0

On je na skupu pod nazivom "Ka konkurnetnijoj Srbiji" rekao da je nizak nivo konkurentnosti posledica neefikasne anti-monopolske politike, pravne nesigurnosti kao što su problemi sa izvršenjem ugovora i sudskih odluka i nedovoljno razvijene fizičke i inovativne infrastrukture.

 

 

Loša anti-monopolska politika utiče na konkurentnost srpske privrede: Mirko Cvetković
 

Telekomunikacije, finansijski sektor i maloprodaja, prema njegovim rečima, učesvovali su sa više od 80 odsto u rastu BDP – a u periodu od 2003 – 2008. godine i iz svega toga se vidi da Srbija mora da promeni strukturu svoje privrede.

Cvetković je naveo da je na predlog Nacionanog saveta za konkurentnost vlada Srbije početkom ove godine usvojila 38 mera za unapređenje konkurentnosti privrede u oblastima infrastrukture, energetske efikasnosti, efikasnosti tržišta dobrara i trzišsta rada, zatim razvoja ljudskog kapitala, kao i unapređenje efikasnosti javne uprave.

Premijer je rekao da je reč o merama kojima se otklanjaju administrativne prepreke poslovanju i obezbeđuje sprovođenje zakona o zaštiti konkurencije, zakona o elektronskom poptisu i zakona o planiranju i izgradnji.

Između ostalog tim merama, rekao je Cvetković, predlaže se usklađivanje lokalnih i komunalinih taksi u skladu sa praksom u regionu koji kokuriše Srbiji u privlačenju investicija.

On je ukazao da se prema najanovijenm izveštaju o globalnoj konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma od 133 zemlje Srbija nalazi na 93. mestu i da u odnosu na države u regionu rezultat, takođe, nije zadovoljavajući.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here