Lična arhiva
Mesec posvećen nobelovcu: Učenici na izložbi o Andriću

Dopunsku nastavu srpskog jezika u Sloveniji u oktobru je obeležilo više događaja. Savez Srba Slovenije objavio je rezultate konkursa Škola mi je najmilija kuća, na kojem je nagrađeno trinaestoro učenica i učenika koji su na najlepši način predstavili dopunsku nastavu na srpskom jeziku ili napisali najlepše reči o svom jeziku.

Pored toga, oktobar je uglavnom prošao u znaku našeg nobelovca Ive Andrića, zahvaljujući odličnoj saradnji koju dopunska nastava na srpskom jeziku ima sa Ambasadom Srbije u Sloveniji, organizatorom Festivala Ivo Andrić.

Đaci su sa nastavnicama (Svetlanom Todorović, Majom Anđelković Šeguljev, Draganom Šoškić, Nevenom Stupar, Dragom David, Tamarom Svrzić, Mašom Vukadinović, Željkom Karanović Bojanić, Jadrankom Beti, Slavicom Radovanović, Verom Majstorović Hristić i Jelenom Stefanović) posetili različite događaje u okviru festivala.

Imali su prilike da, u Gradskoj kući u Ljubljani, od poznatih srpskih pisaca Aleksandra Gatalice i Vladimira Pištala čuju važne detalje iz Andrićevog života i saznaju kako je postao veliki pisac. Posetili su izložbu “Andrić – čovek izvan vremena”, u Parohijskom domu u Ljubljani, gde su vide Andrićevu radnu sobu i njegove lične stvari.

Od dobitnika Andrićeve nagrade Ljubice Arsić i Aleksandra Gatalice čuli su šta je njima značila ova nagrada, odlomke iz njihovih dela, koje su tajne dobrog pisanja i zanimljive priče iz sveta savremenih pisaca.

Đaci sa Ljubicom Arsić i Aleksandrom Gatalicom

Svim pomenutim događajima prethodili su časovi upoznavanja učenica i učenika sa životom i radom Ive Andrića i obrada njegove pripovetke “Aska i vuk”, iz koje su naučili o snazi i moći umetnosti i teksta “Mostovi”, koji ukazuje na lepotu i značaj ovih građevina, kao i na neophodnost povezivanja ljudi i obala.

Pored saradnje sa ambasadom, Srpska dopunska nastava može se pohvaliti i saradnjom sa brojnim srpskim udruženjima u Sloveniji. Na časovima se govorilo o još jednom velikanu srpske kulture – Mihajlu Pupinu, budući da je Kulturno društvo “Mihajlo Pupin” iz Ljubljane obeležilo 168 godina od rođenja poznatog naučnika krosom oko Bledskog jezera, na kojem su učestvovali i đaci dopunske nastave na srpskom jeziku. Naši đaci su izveli i prigodan program u Pupinovu čast.

Maštoviti radovi

Modni dizajn od školjki

Tokom oktobra bila je zanimljiva, kreativna i vesela. Do punog izražaja došao je integrativni pristup nastavi koji omogućava povezivanje sadržaja iz jezika i književnosti sa istorijom, geografijom, muzikom, igrom i likovnim izražavanjem. Deca su uživala na časovima i koristeći različite materijale i tehnike (kesten, lišće, plastelin, čačkalice, dugmad, kamenčiće, školjke…) maštovito izrazila svoje ideje na teme jesen i modni dizajn. Posebna pažnja posvećuje se učenju ćirilice, odnosno, usavršavanju pisanja i čitanja ćiriličnog teksta, u šta svi naši đaci ulažu veliki trud.

Ćirilica na kamenu

Bukvari za prvake

Na primorju su đacima dopunske nastave na srpskom jeziku od Ankarana do Portoroža podeljeni bukvari i mape koje je doniralo Srpsko društvo Primorje. Prvaci su dobili bukvare, a stariji đaci karte Srbije. Učenice i učenici iz Postojne učestvovali su na tradicionalnoj manifestaciji Pozdrav jeseni koju organizuje Kulturno-prosvetno društvo “Nikola Tesla”.