Srpska truba zapalila Amerikance

0


Sa svojim trubačkim orkestrom na Festivalu su nastupili čak tri puta, a posle čikaških koncerata nastavljaju turneju širom Amerike i Kanade.

Sa Bobanom Markovićem razgovaramo uoči trećeg i poslednjeg koncerta održanog u Čikagu u toku proteklog vikenda. Iako je prethodnih večeri već imao dva uzastopna nastupa i poslednje veče sve je puno, a u publici je bilo mnogo više Amerikanaca, nego Srba. To i ne čudi jer je Boban Marković stari gost Čikaga i sličnih festivala, pa ga ovdašnja publika i te kako ceni i poštuje.

Atmosfera je vesela i prijatna, a Boban Marković kaže da ove godine imaju čak 22 koncerta u Americi i Kanadi.

– Jako sam zadovoljan kako nas je publika dočekala, i to ne samo naši ljudi, već pre svega Amerikanci. Vidim na nastupima kako đuskaju i to mi pričinjava zadovoljstvo. Privikao sam se i na ovo vaše vreme i mislim da će tek biti lepih koncerata, iako su ova dva prethodna bila predivna.

 

Uz rame zvezdama

O raznolikosti učesnika Festivala govori i činjenica da je pre njega na sceni, to isto veče, sa pratećom grupom nastupila argentinska pevačica La Džegros. Dok čekaju da dođe njihov red Boban, Marko i ostali članovi benda druže se sa poznanicima iz Čikaga. Među njima je i konzul žeran Dejan Radulović koji je sa suprugom Biljanom došao da lično pozdravi i podrži legendu trube. Tu je i Bobanov prijatelj Čikažanin Alija Dalipović iz "Romskog dukata".

Boban Marković kaže da su se od prethodnog puta kada je dolazio u Ameriku promenile neke stvari i sa ponosom ističe da je njegov sin Marko dobio mesto glavnog soliste.

 

Glumac, glavni solista

– Dok je on rastao ja sam mnogo putovao. Kada je napunio 12 godina pitao me je može li da bude gost na mojim nastupima. Ja ga nisam uzeo za ozbiljno i rekao sam mu – možeš ako odsviraš to i to. Sada se više ne sećam šta je to bilo, samo znam da je bilo teško. On je, međutim, to navežbao jako dobro i tada sam shvatio da će biti jako dobar! On je u međuvremenu toliko napredovao, upoznao toliko muzičara iz sveta. Napravio je muziku za jedan nemački film, u pripremi je i rad za jedan kubanski film, a oprobao se, za razliku od mene, i kao glumac u filmu "Guča".

– Videćete na koncertu zašto je to tako. Mislim da se on takav rodio!
Na opasku da je ipak imao dobrog učitelja, Boban kaže da ga on nije ništa učio.
On naglašava da o svom sinu priča sa zadovoljstvom, ali da njegove kolege znaju da je on u pravu. Govoreći o repertoaru koji će svirati u Americi on dodaje da nikada ne pravi planove unapred, već o tome odlučuje kada svi izađu na scenu.
Na kraju je popularni trubač pozdravio celu srpsku dijasporu, ali i građane Srbije i posebno sugrađane iz njegovog Vladičinog Hana.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here