Srpska vlast se “gadi” Velikog rata

0

Nerazumno ponašanje: Radoslav Pavlović
 

Odsustvo komunikacije na relaciji predsednik – Vlada Srbije toliko je u jednom momentu kulminiralo da je ovog leta predsednik Nikolić, koji je inače predsednik Organizacionog odbora, rešio da se povuče i da sve prepusti izvršnoj vlasti, tačnije Ministarstvu kulture, koje je do tada najviše kočilo inicijative njegovog kabineta.

 

Savetnik predsednika Nikolića i formalno još uvek koordinator Organizacionog odbora Radoslav Pavlović kaže da je Kabinet predsednika pokušao da napravi program u dogovoru sa Vladom, ali da je ministar za kulturu Ivan Tasovac nekoliko projekata bojkotovao zbog čega i nije došlo do njihove realizacije, čak i kad je troškove bila spremna da preuzme Francuska.

 

Konkurs za film na kraju godine

Koliko su inercije i neodgovornosti do sada pokazali nadležni u državi vezano za obeležavanje Prvog svetskog rata u kome je Srbija izašla kao velika mučenica i velika pobednica, pokazuje i podatak da iako je u budžetu bilo obezbeđeno, prema rečima Pavlovića, 50 miliona dinara za snimanje filma, Ministarstvo kulture je tek 2. decembra ove godine objavilo konkurs za filmove sa ovom tematikom.

Kao primere on navodi projekat mapiranja u 4D tehnologiji zgrade Srpskog kulturnog centra u Parizu. U suterenu ove zgrade u centru grada svetlosti bilo je planirano da se uradi interaktivni performans koji bi posetiocima omogućio da imaju osećaj kao da su usred bitke, da pored njih prolaze živi vojnici, da čuju pucnjeve, osećaju miris baruta…

– Drugi projekat bila je izložba u Istorijskom muzeju u Beogradu "Srbija i saveznici" i sve bi to bilo o trošku Francuske. Onda je došlo do rekonstrukcije srpske vlade, a novog ministra kulture Ivana Tasovca sam mejlom obavestio o tome šta smo sve pripremali i dogovarali s njegovim prethodnikom vezano za jubilej. Kad sam tim povodom upriličio sastanak ministra sa francuskom delegacijom na čelu sa direktorom njihove misije za obeležavanje stogodišnjice Velikog rata, Tasovac je gostima rekao da on za to prvi put čuje – prepričava Pavlović.

Posle ovog blama pred francuskim partnerima nisu prestali "šumovi" na relaciji Andrićev venac i Nemanjina, tačnije Ministarstva kulture, koje je, kako smo dobili potvrdu i u Ministarstvu za rad i boračka pitanja, preuzelo glavnu reč za obeležavanje jubileja.
 

Bojkot i(li) nemar: Ivan Tasovac

Kad je bez prethodnog informisanja predsednika odbora Tomislava Nikolića u "Službenom glasniku" 14. jula ove godine objavljena odluka o proširenju ovog tela sa pet novih članova, predsednik Srbije odlučio je da se praktično povuče, a da cela odgovornost o tome kako i na koji način Srbija obeležava jubilej bude prepuštena Vladi Srbije.

Tom odlukom je i državni sekretar u Ministarstvu kulture Dejan Ristić imenovan za drugog koordinatora Organizacionog odbora. Dakle, dva koordinatora tela koje se za godinu i sedam meseci nijednom nije sastao.

Na pitanje "Vesti" da li se ceo slučaj saplitanja predsedničkog kabineta može podvesti pod sliku navodnog sukoba predsednika Nikolića i premijera Vučića, Pavlović odgovara da njih dvojicu već godinama svađaju i da on ne veruje u teorije zavere.

– Mislim da se radi o ljudima koji očito smatraju da se ne treba isticati ni sa slavnim događajima iz prošlosti jer je to opasno po Srbe – zaključuje Pavlović.
 

Poslali Titovu pušku

Podsećamo da su "Vesti" nedavno objavile da kad je u Francuskoj otvoren najveći u svetu Muzej Velikog rata, Srbija propustila šansu da ima celo odeljenje, a tek je na uporne urgencije našeg čoveka iz Pariza Petra – Pepija Petrovića, za muzejsku postavku iz otadžbine stigla puška i to sa – grbom Titove Jugoslavije!

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here