Ž. Marković - Vesti
Počasno mesto: Srpske zastave i štand na centralnom delu trga

Svake godine sredinom jula u gradiću Lindau koji se nalazi na obali Bodenskog jezera u južnoj Nemačkoj održava se gradska fešta. Uz Grke, Rumune, Bugare, Ruse, Hrvate i druge nacije koje tu žive, na fešti učestvuje i Srpski kulturni klub “Vuk Karadžić” iz Lindaua. Kao i svi ostali klubovi i naš je imao štand, sa tridesetak stolova i promovisao je srpske specijalitete sa roštilja.

Fešta se održava na ostrvcetu koje je sastavni deo grada, a ono po čemu se svake godine srpski štand izdvaja je mesto ispred stare opštine na Bizmark trgu. To mesto je već poznato svima u gradu i tu se uglavnom najviše okupljaju zbog kvalitetnih ćevapa, srpskih kobasica, pića i muzike.

– Tradicionalno svake godine učestvujemo na gradskoj fešti i imamo naš štand. Ovde se okupljaju i druže naši zemljaci. Ovo je poznata fešta, a dolaze Srbi iz Forarlberga u Austriji, iz Švajcarske i naravno iz okoline Lindaua. Od kada sam ja predsednik imamo štand već 13. put. Velika mi je čast što smemo da stavimo na zid stare opštine Lindaua našu srpsku zastavu – kaže za “Vesti” Jovica Šeat, predsednik SKK “Vuk Karadžić” iz Lindaua.

Jedan od onih koji dolaze redovno na ovu feštu je i Dalibor Simonović rodom iz Stupnice kod Leskovca.

– Svake godine dolazim sa porodicom. Naš štand se uvek nalazi na istom mestu ispred stare opštine, tako da ga nije teško naći. Ima puno Srba, družimo se, ispričamo, pojedemo nešto. Mi najviše dolazimo zbog ćerke da proba ćevape – kaže Dalibor.

– Svake godine se nađemo na istom mestu, mi Ravnogorci iz Forarlberga, da se malo provedemo i da predstavljamo Srbe na ovoj manifestaciji – kaže Robert Ivaneža.

Na štandu “Karadžića” naišli smo i na Viktora, Slavišu, Miloša i Dušana, koji nam rekoše da su šoferi iz sela Dolovo kod Pančeva sa kojima je u društvu bila i Olivera. Za stolom do njih sedela je i familija Ristić, rodom iz Aleksinca, a iz Herisaua je stigao i Milisav Đurić, predsednik Udruženje srpskih pisaca Švajcarske.

Dobra organizacija

Jovica Šeat je i glavni organizator štanda, a članovi kluba su imali podeljene zadatke. Tako su za roštiljem radili Tihomir Stojnić, Luka Stjelja i Danko Šeat. Za izdavanje pića su bili odgovorni Dejan Antić, Vojkan Milenković, Radoslav Stjelja i Radomir Jović.

Jovica uvek brine o kasi

– Od kada sam član kluba gotovo uvek sam za kasom, odgovoran je ovo posao, a radiću ga sve dok klub bude učestvovao na fešti i dok ja budem u klubu – reče nam Jovica i dodade da se sprema za Zemun gde će proslaviti rođendan.

Iduće godine slave jubilej

Srpski kulturni klub “Vuk Karadžić” iz Lindaua, sledeće godine slavi 30 godina od kada je od bivšeg Jugoslovenskog kluba dobio novo ime. Ima oko 100 aktivnih članova i još toliko onih koji povremeno svraćaju. Klub deluje na sportskom, kulturnom i humanitarnom polju. Prethodna humanitarna akcija bila je namenjena za sređivanje groblja u selu Nuglašica kod Bosanskog Grahova. Svake godine organizuju fudbalski turnir, idu na sve turnire koji se održavaju u okolini u Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj.