Srpska železnica u očajnom stanju

0

Šta je starije: voz ili pruga?!

 

 

Ovi podaci izneti su na sastanku privrednika i visokog rukovodstva Železnica Srbije u Regionalnoj privrednoj komori u Subotici kojem je prisustvovao i generalni direktor Železnica Srbije Milovan Marković.

Na samo 2,5 odsto mreže dozvoljene su brzine od 100 do 120 kilometara na čas, a samo u prošloj godini otkazano skoro 6.000 polazaka.

Na skupu je upozoreno da su zbog toga na gubitku privreda, zbog visoke cene transporta drugim vidovima saobraćaja, kao i građani, zbog visoke cene krajnjih proizvoda, izazvane visokom cenom transporta.

Zajednički imenitelj železnice i Subotice je i fabrika vagona "Bratstvo", ali iako najavljena, danas nije realizovana poseta delegacije Železnica ovom preduzeću, koje je nakon podržavljenja uposleno na poslovima remonta oko 100 vagona, a u fabriku je stigla i nova garnitura od 125 vagona, koji su takođe zreli za remont.

Po obimu rada, subotičko železničko čvorište je najveće u zemlji, ali je ono u katastrofalnom stanju, pa su privrednici zahtevali, a funkcioneri obećali, modernizaciju čvorišta.

Prošle godine je sa ovog područja prevezeno preko 860.000 putnika i preko 220.000 tona tereta.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here