EPA
Zločin bez kazne: Groblje u Bratuncu

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je na centralnoj komemoraciji povodom obeležavanja stradanja 3.500 Srba srednjeg Podrinja, da je to mesto strašnih zločina gde su samo žrtve dobile ime.

– Imena zločinaca zvanično nisu poznata, imena nalogodavaca nisu poznata, iako je od rata prošlo 24 godine. Iako svi zvanično znamo ko su oni – kazao je Dodik i podsetio da do današnjih dana nije promenjena iskrivljena percepcija rata u BiH da su Srbi “dežurni krivci, a svi ostali žrtve”.

– Koliko je ta slika netačna, govore i činjenice da su prvi bratunački Srbi ubijeni na samom početku rata – rekao je Dodik. – Danas znamo da je samo ’92, na početku samog rata, ovde na ovom prostoru već bilo ubijeno 1.000 Srba, od strane muslimanskih oružanih vojnih snaga, za koje je svet pravio predstavu kako nisu naoružani, kako su navodno jadnici.

On je i najavio izgradnju Centralnog spomen-obeležja u znak sećanja na više od 3.500 ubijenih Srba.

međunas: Sravnjeno 50 sela

Tokom rata u BiH na području Srebrenice, Zvornika, Skelana, Milića, Bratunca, Vlasenice i Osmaka poginulo je najmanje 2.500, a na širem području srednjeg Podrinja i Birča ukupno 3.500 Srba, dok je 5.400 srpskih porodica ostalo bez imovine.

Samo tokom 1992. i 1993. godine snage Objedinjenih Oružanih Snaga podregiona Srebrenica Armije BiH (kasnije Osme operativne grupe Srebrenica), sravnilo je sa zemljom 50 srpskih sela, mada faktički nema srpskog sela na području Srebrenice i Bratunca da nije bilo popaljeno ili napadnuto.

Početkom jula 1992. godine snage koje je predvodio Naser Orić opustošile su sela Zalazje, Sase, Biljaču i Zagone. Epilog tog napada bilo je 69 srpskih civila.

Samo u Zagoni je u jednom danu, 6. jula 1992. godine, ubijeno 14 meštana, među kojima i Rada Gvozdenović.

– Bilo je mirno. Narod je bio na njivama i kupili smo seno kada je oko 15.00 zapucalo i začula se urnebesna galama i povici “Alahu ekber!” i “Kolji!” Upali su u selo i sve su ubijali i uništavali, a ubijenima su tvrdim predmetima razbijali glave – ispričala je sestra Tatomira Gvozdenović.

međunas: Krvnik dvaput oslobođen

Predmet ratnog zločina u selu Zagoni i dalje se nalazi u Tužilaštvu BiH i po državnoj strategiji slučaj je trebalo biti procesuiran do 2015. godine.

– Ni pet godina od započete istrage ništa se ne dešava. Postavlja se pitanje šta je i sa ovim, ali i sa svim drugim predmetima koji se nalaze u Tužilaštvu BiH, a gde su žrtve Srbi – pita Radojka Filipović, predsednik Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Bratunca.

O većini stradalih znatiželjni se mogu informisati u centru Bratunca u Spomen-sobi u kojoj se nalazi 806 fotografija nastradalih srpskih vojnika i civila.

Mada je o većini zločina bilo dovoljno dokaza i svedoka ni u Haškom tribunalu, ali ni pred domaćim pravosuđem Srbi nisu došli do pravde.

Proces protiv ratnog komandanta Srebrenice Nasera Orića završen je njegovom oslobađajućom presudom, a ništa bolje nije prošao ni proces koji je nedavno završen na Sudu BiH u Sarajevu. Orić je oslobođen svih tačaka optužnice.

Ima dokaza, nema tela

Predsednica Udruženja za traženje nestalih Bratunca i Srebrenice, Milka Kovačić i dalje traga za posmrtnim ostacima supruga koji je ubijen u jednom od privatnih muslimanskih logora na području Srebrenice.

– Moj muž je zarobljen i bio je izložen torturi u zloglasnom logoru Pilićarnik u Gornjim Potočarima kod Srebrenice za što postoje svedoci. Prema informacijama koje sam dobila iz više izvora, ubijen je u dvorištu Azema Adžovića u kojoj je bila komanda lokalne muslimanske jedinice. O svemu postoje dokazi, ali se ne zna gde su njegovi posmrtni ostaci – kaže Kovačić.

Najmlađa žrtva četiri godine

Najmlađe srpske žrtve su Aleksandar (4) i Radislav (12) Dimitrijević koji su ubijeni snajperskim hicima u pokušaju da pređu most u Skelanima.

Prema podacima srpskih udruženja ubijenih i nestalih za Bratunac i Srebrenicu, tokom rata je u ovim mestima ubijeno 43 dece, Ljubinka Gajić je ostala bez petogodišnjeg sina nakon što je poginuo od granate ispaljene iz Srebrenice na balkonu njihove kuće. U Bjelovcu su Slavki Matić ubijene dve kćerke.

Genocid Armije BiH

Predsednica Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Bratunac Radojka Filipović kaže da o stravičnim zločinima takozvane Armije BiH najbolje svedoči zločin počinjen nad civilima koji su radili na njivama u Zagonima.

– To potvrđuju činjenice da su na današnji dan ubijeni petogodišnji Vladimir Gajić i Mara Božić, koja je imala 90 godina. Zločin nad Srbima u Zagonima, kao i svi ostali počinjeni u srpskim selima ovog kraja, potvrđuju jasnu nameru takozvane Armije BiH da počini genocid nad srpskim narodom, jer su ubijali sve što je srpsko, ne ostavljajući žive ni decu ni starce – navela je Filipovićeva za medije u Republici Srpskoj.