T. Barbulović
DA POSTANE TRADICIJA: Otvaranje sajma u Geteborgu

Nedavno je u švedskom gradu Geteborgu prvi put održan Sajam srpske knjige u Skandinaviji. Na ovoj dvodnevnoj manifestaciji predstavljena su dela 14 pisaca koji dugo žive i stvaraju u Švedskoj, Danskoj i Norveškoj, a bilo je i nekoliko gostiju iz Srbije.

Posebna ekskluziva bila je predstavljanje nove knjige Žarka Lauševića “Padre, idiote!” Organizator prvog Sajma srpske knjige je udruženje Inicijativa za kreativnu komunikaciju, a cilj manifestacije je zajednički doprinos očuvanju kulture, tradicije i jezika.

Sajam su otvorili Dragan Momčilović, ambasador Srbije u Švedskoj i Gordana Antunović, osnivač Inicijative za kreativnu komunikaciju i inicijator ove kulturne manifestacije.

– Hvala na pozivu da otvorim Prvi sajam srpske knjige u Skandinaviji, veoma značajnu kulturnu manifestaciju, zapravo predstavljanje srpske kulture, promociju srpskog jezika i ja sam stvarno oduševljen vašim naporom koji je uložen da okupite 14 autora iz čitave Skandinavije, nekoliko autora iz Srbije, i da na ovom prostoru u Geteborgu organizujete ovako važnu manifestaciju. Drago mi je što je i kulturna zajednice Švedske podržala sajam – izjavio je ambasador Momčilović na otvaranju.

Ambasador Dragan Momčilović i Gordana Antunović

Tokom sajma sklapana su nova prijateljstva i razmenjivala iskustva pisaca iz Skandinavije ali i rađale nove ideje. Učesnici i organizatori nedvosmisleno su potvrdili nameru da ovo postane tradicionalna manifestacija koja bi se redom održavala u svim skandinavskim zemljama.

STVARA U NORVEŠKOJ: Pesnikinja Velika Tomić

Aleksandar Draganović, srpski pisac i Stokholma zahvaljuje organizatorima za promociju srpskog jezika, kulture i knjige na prostorima Skandinavije.

– Gordana Antunović kao pokretačka snaga ispred Inicijative za kreativnu komunikaciju počela je da se bavi temom koja je veoma značajna. To je tema integracije i ovog našeg dolaska. Kada ste došli, kako ste došli i kako ste se na kraju uspešno integrisali. To je ono što se nalazi i u ovim knjigama ovde i stvarno mislim da je to jedna jedinstvena stvar, da se na ovakav jedan način upoznate sa dostignućima koje su Gordana i Inicijativa za kreativnu komunikaciju uradili. Ona je lepo uporedila život u Švedskoj i Srbiji. Rekla je da se u Švedskoj živi organizovano, dobro, dok se u Srbiji živi lepo i spontano. Znači, ona traži tu neku vezu između Švedske i Srbije, i zahvaljujući toj vezi Gordana je uspela da dovede ovoliko pisaca, umetnika, kulturnih predstavnika iz zemalja Skandinavije i dve gošće iz Srbije – naglasio je Draganović.

PARAĆINAC U ŠVEDSKOJ: Aleksandar Draganović

Jezik kao identitet

Na sajmu je održan i panel “Jezik kao identitet” u kome je učestvovala Slobodanka Spendrup – slavista i profesor dopunske nastave na srpskom jeziku u Švedskoj. Tokom celog trajanja sajma mogla se videti i izložba Sanje Banović – slobodne umetnice iz Negotina koja živi i stvara u Švedskoj. Sanja je bila modertor programa.

Sanja Banović kraj svojih radova

Ćoše za decu

Tokom dva dana trajanja sajma radilo je i Veselo ćoše, gde su deca mogla kreativno da se izražavaju kroz muziku i teatar. Kreativni studio je vodila Biljana Vujović Bajka, jedna od dve gošće iz Srbije, a članovi dečjeg studija glume “Pipi Lota” su mališanima omogućili da učestvuju u predstavama i programu koji su im pripremili.

Zamljivi sadržaji i za najmlađeUčesnici

Na sajmu su učestvovali Vitomir – Vito Martić, Aleksandar Draganović, Branko Nikolić, Vesna Kartal, Julija Stenborg (Švedska), Aco Stanković, Ljiljana Bulajić, Tihomir Barbulović, Aleksandar Bulajić (Danska), Velika Tomić, Branko Dimeski i Lejla Dinić (Norveška). Predstavljene su i knjige Alekse Sakala (Švedska) i Duška Topalovića (Norveška) koji nisu mogli da prisustvuju.

NAPISAO PET ROMANA: Vito Martić

Iz Srbije je doputovala Benita Marinović, izdavač knjige Žarka Lauševića “Padre, idiote!”