Srpske svetinje na oku Francuza

0

 

Dragan Radovanović, prota Slaviša, Bernar Etuan, Goran Radovanović, Oliver Dipre i DAnijel Telije
 

U Sansu je uvek bilo "Jugovića", žitelja poreklom iz bivše Jugoslavije, ali i najviše Šumadinaca. U svom zajedništvu, poodavno su se pročuli po fudbalskoj ekipi Šumadija, palili i žarili travnatim terenima, uz šta je išlo obavezno nezaboravno druženje. Ili, proslave i večerinke naših Sansovaca uvek su bile za prepričavanja, te na primer, Novu godinu nikad nisu dočekivali u jednoj noći već se to produžilo, može do Božića, a i Srpske Nove godine.

Sadašnja generacija srpskog Sansa je odlučila da razbudi sve one koji su se u poslednje vreme opustili, pa su jurnuli u akcije u koje su lako namamili i stanovništvo celog Sansa.

– Odmah su nas razumeli gradski oci i pomogli više nego što smo se nadali – kaže Goran Radovanović koji svoju visinu ne koristi za trku sa loptom i atakom na košarkaške obručeve, već da pogled sa visoka i nadaleko dobaci do svakog zemljaka kojeg bi mogao uvući o opredeljenje "sve za maticu".

Renesansna kuća umetnika Žan Kuzana (1500. god.)

I, Goran je, upravo sa svojim uradio veliku stvar.

– Opština Sans nam je, za izložbu, besplatno dodelila prekrasnu renesansnu "Kuću Žana Kuzana" (Maison Jean Cousin), lokalnog slikara i svestranog umetnika iz 16. veka, a mi smo tu organizovali izložbu na temu "Crkve i manastiri Topličkog okruga i Kosova i Metohije"- saopštava Radovanović.

Oduševljenje zbog ideje, a pogotovo nakon suočavanja sa njenom realizacijom, bilo je veoma raspostranjeno, pa su o tom projektu sa mnogo komplimenata pričali zamenik predsednika Opštine Sans Bernar Etuan Kofinet, zadužen za kulturu i baštinu, koji je organizatorima učinio veliku čast, sa delegacijom Opštine prisustvujući svečanom otvaranju izložbe.

U veoma lepom ambijentu i prostoru sa svodovima od greda, izloženo je 27 većih (50×70 cm) i 75 manjih (format A4) postera crkvi i manastira Topličkog kraja i Kosova i Metohije, a kako bi se dobio pun utisak, a pomalo i osećaj trodimenzionalnosti, uz svaki veći poster išla su po dva-tri manja. Delovalo je to kao da je jedan od najlepših krajolika Srbije u Sansu.

– Fotografije su rad dr Dragana Radovanovića i mali su izvodak iz dva velika projekta pod naslovom Primena informacionih tehnologija u digitalizaciji naučnog i kulturnog nasleđa rađenog pri Ministarstvu nauke i tehnologije Republike Srbije – tako je autora i njegovo delo predstavio predsednik Udruženja Šumadija Goran Radovanović.

Gosti su bili brojni, dočekivalo ih je članstvo Udruženja Šumadija, a kakav bi bio naš čovek kad sve zvanice ne bi počastio na srpski način, jelom iz kuhinja naših vrednih žena.

– Rujna vina su iz Velike Hoče i vinarije Petrović, stigla, dakle, iz Prizrenskog regiona, nazdravljujući zvanicama obelodanio je predsednik Radovanović.

Ovo je Srbija

A lep kompliment primili su sanski Šumadinci kad su im svi okupljeni, zadovoljivši čula vida, sluha, mirisa i ukusa, saopštili da su višestruko oduševljeni.

Čas istorije

Izložba ne samo da je bila ugodna oku, već je imala i poučni karakter. Tako su prisutni mogli da dobiju brojne informacije o Srbiji, a i važnim ličnostima, kao što su car Konstantin, Sveti Sava, Stefan Nemanja, car Dušan i drug, a bilo je podataka i o srpskoj snaji, Fracuskinji Jeleni Anžujskoj i njenoj ibarskoj dolini jorgovana.
– Gostima smo ponudili i saznanja o Vinčanskom pismu, Glagoljici i Ćirilici. Neka se osvedoče da mi nismo repa bez korena – ponosno je istakao čelnik francuskih Šumadinaca Goran Radovanović.

Gosti iz Pariza

Na svečano otvaranje izložbe, iz Pariza su došli prota Slaviša Šanjić i predsednik Zajednice srpskih klubova i udruženja i potpredsednik Saveza Srba Francuske Bojan Stefanović.

Radno vreme

Izložba će biti otvorena do osmog februara, četvrtkom, petkom, subotom i nedeljom, u Maison Jean Cousin, 3 rue Jossey, 89100 Sens.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here