Vesti

Za folklorni ansambl “Dukat“ iz Perta protekla nedelja (12. septembar) ostaće u prelepoj uspomeni.

Članovi ansambla, svih grupa, prvi put su imali priliku da se predstave publici u Srpskom centru Medington povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i zastave.

– Zaista je bilo lepo. Prvi put je ansambl nastupio u punom sastavu. Publici su se predstavili najmlađi izvođači, srednja grupa, izvođački ansambl i odrasla grupa – priča za “Vesti“ osnivač i umetnički direktor “Dukata“ Mira Podraščanin.

Bliznakinje Maja i Sofija sa ujnom Natalijom Rađenović

Članovi ansambla imali su prilike da tokom zime uvežbaju svoje koreografije i da se predstave publici u punom svetlu.

Najmlađi su izveli igre iz Banata, a mali Marko je pobrao ovacije publike, što i ne treba da čudi jer je bio jedini dečak u najmlađoj grupi.

DOBRI DRUGARI: Marko i Mia

Srednja grupa i izvođački ansambl su ovog puta nastupili zajedno i predstavili se spletom igara iz Srbije.

Grupa odraslih je oduševila igrama iz Gruže, dok su sestre Milana i Jovana sjajno izvele etno pesme.

Mira Podraščanin sa srednjom i izvođačkom grupom

– Nakon 3,5 meseca od osnivanja “Dukata“ ovo je bio naš prvi zvanični nastup i izuzetno sam ponosna da smo za ovako kratko vreme uspeli da se pripremimo i uspešno predstavimo – priča nam Mira i kaže da bi sve bilo još mnogo lepše da je bilo samo malo više publike.

NERAZDVOJNE: Mia, Marija i Tea

Međutim, Mira je sigurna da “Dukat“ tek očekuju značajni nastupi, a veruje da će ih ništa neće omesti u doba korone, i da će prirediti svoju zabavu u novembru.

– Pored nas, u nedelju je nastupila samo još jedna folklorna grupa odraslih Kuči, dok ostale grupe iz Perta nažalost nisu bile u prilici da dođu – objašnjava naša sagovornica, ali se slaže da je ovo bila zaista dobra prilika da članovi ansambla probiju “prvi led“.

– Počeli smo sa nešto manje od 30 članova, a danas nas ima preko 60. Svakog dana sve više i više dece dolazi, što mi je zaista drago. Najvažnije je da su svi zadovoljni, najmlađi i roditelji – ističe Mira Podraščanin.

Odrasla grupa Dukata

Nošnja Mirinih ruku delo

Mira je veliki profesionalac, pa želi da nastupi i nošnje budu što bolji.
– Za sada nismo bili u prilici da nabavimo nošnju iz Srbije. Međutim, kako nisam želela da nastupimo u odeći u kojoj vežbamo, za ovih 3,5 meseca sašila sam preko 40 različitih nošnji. Bio je to danonoćni posao, ali dok ne budemo u prilici da kupimo nošnju, ovo je bilo rešenje – veselo će Mira.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here