Imala je srpska atletika i u prošlosti atletičarke kojima je mogla da se diči. Vera Nikolić, Olivera Jevtić, pronosile su slavu Srbije u svetu, a Ivana Španović s pravom danas nosi epitet “najbolje srpske atletičarke”. Kraljica “kraljice sportova”, nedavno je upisala 16. pobedu u Dijamantskoj ligi, odnosno treći put osvojila pehar u ovom takmičenju, posle 2016. i 2017. godine.

Kruna sezone stigla je kao uteha za četvrto mesto na Olimpijskim igrama. Svi su očekivali medalju od Španovićeve u Tokiju, nadala se i ona sama, ali je odličje izostalo. Istina, pre toga se Ivana borila sa povredom, u čemu, verovatno, treba tražiti razloge (ne)uspeha. Ostao je opor ukus, koji je, sasvim sigurno, popravio Cirih. Dovoljno da Ivana godinu završi na prvom mestu svetske liste.

– Bilo je neverovatno, zaboravila sam ovaj osećaj. Srećna sam zbog treće pobede u Dijamantskoj ligi, posle svega što mi se događalo u poslednje dve godine. Prišla sam ovom takmičenju sa ogromnom dozom opreza. Pobedu sam potvrdila tek u šestom pokušaju i srećna sam sa tih 6,96. Nisam skakala na ovakvoj podlozi bar godinu dana i bilo je teško navići se. Ipak, ovo jer moj drugi najbolji rezultat u sezoni.

Španovićeva je u jeku priprema za Tokio povredila zadnju ložu. Bilo je to u februaru ove godine. Pre toga, u avgustu prošle, stradala joj je Ahilova tetiva…

– Pobedila sam posle teške 2020. godine i posle zime u kojoj nisam znala hoću li uopšte biti u stanju da skačem, a posebno da razmišljam o tome da će mi sezona trajati sve do septembra. Završiti na ovom nivou je dobar znak za sledeću godinu. Sada želim da se opustim, uživam u trofeju, srećna što sam zdrava – rekla je Ivana, koja se pobedom u Cirihu kvalifikovala i na Svetsko prvenstvo u Judžinu (SAD), 2022.

Da Srbija dobija novu heroinu bilo je jasno još 2008. godine, kada je devojčurak iz Novog Sada osvojio zlato u skoku udalj na prvenstvu sveta za juniore. Bilo je to u Bidgošću, a iste godine okitila se i prvim pojedinačnim priznanjem – postala je najbolja mlada sportistkinja u izboru najstarijeg sportskog lista na Balkanu, “Sporta”. Zvezda je “rođena”!

U godinama koje su sledile, Ivanina dostignuća su bivala sve veća, a nagrade, medalje, priznanja sve brojnija. Zlato na EP u dvorani 2015, 2017. i 2019, najsjajnije odličje na EŠ 2016, na Svetskom prvenstvu u dvorani 2018, bronza na Olimpijskim igrama u Riju, na SP u Moskvi 2013, u Pekingu 2015, na svetskoj dvoranskoj smotri 2014, odnosno srebra sa SP u dvorani 2016, EP 2014. neke su od medalja u bogatoj kolekciji Srpkinje. Skok od 7,24 m u dvorani, odnosno 7,10 na otvorenom, rekordi su Španovićeve, koja je, između ostalog, 2013. i 2015. bila birana za najbolju sportistkinju Olimpijskog komiteta Srbije.