Srpski đerdan igre i običaja

0

 

Koncert je otvoren blagoslovom oca Vojislava Pavlovića, a čule su se pesme i igrale igre iz raznih srpskih krajeva. Po tradiciji, splet igara iz Šumadije bio je početak dvosatnog muzičko-folklornog druženja sa publikom koja je igrače i pevače na bini često pozdravljala burnim aplauzom. Ansambl Kolo predstavio je svoje omiljene koreografije "Pomoravlje", "Bosilegrad", "Vlaške igre", "Igre iz Božice" i "Timok". Premijerno je prikazana, uz opšte odobravanje, nova koreografija "Vranjsko polje". Pevačka sekcija izvela je tri pesme: iz Posavine, Šumadije i sa Kosmeta. Mali folkloraši Nevena i Bosiljka predstavili su se publici sa po dve koreografije: "Gornja Pčinja" i "Vranje" i "Gornja Resava" i "Leskovac". Ansambl Kolo pratio je novoosnovani orkestar pod rukovodstvom Milana Ilića.

Koncert je, po opštoj oceni, bio vredan svih aplauza i pohvala koje publika nije štedela. Predsednica ansambla Kolo Julijana Rajačić na kraju koncerta zahvalila se svim gostima, te umetničkom direktoru Kola Draganu Maklenovu, direktorki programa Veri Jovanović, kao i predsednici Nevena i Bosiljka Snežani Popov na pomoći oko organizovanja programa. Nakon koncerta, kako i priliči, usledila je zabava na kojoj se uz muziku orkestra Dragana Jovanovića ponovo zaigralo, onako za dušu. Provod uz bogatu trpezu trajao je do kasno u noć.

 

Susret sa patrijarhom Pavlom

Srpski folklorni ansambl Kolo, oformljen pri crkvi Svetog oca Nikole na Bartonu, deo je srpske zajednice Hamiltona već četiri i po decenije. Njegovi igrači, muzičari i pevači tokom tih decenija nastupili su na preko 1.200 različitih manifestacija na kojima su ponosno pokazali svu lepotu i bogatstvo srpske tradicije, folklora, pesme, običaja i i narodnih nošnji. Kolo je nastupalo na igrama Britanske zajednice u Edmontonu, na pozornici Linkoln centra u Njujorku, i na poznatim festivalima u San Dijegu, Bostonu i Sent Luisu.
Pre devet godina, 2005, ispunjena je najveća želja članova Kola. Te godine, naime, posetili su, prvi put u istoriji ansambla, Srbiju i održali seriju koncerata. Tada ih je primio i njegova svetost patrijarh Pavle i u bogatoj istoriji ovaj događaj zauzima centralno mesto. Kolo je 2007. godine nagrađeno Zlatnom značkom Kulturno-prosvetne zajednice Srbije. Godine 2008. ansambl je ponovo nastupao u Srbiji, održavši seriju koncerata u Beogradu, Ražnju, Vršcu i Topoli.

Čuvari blaga opustelih krajeva

Rukovodstvo, igrači, pevači i muzičari Kola već neko vreme detaljno istražuju narodnu baštinu i folklor na onim područjima gde su Srbi vekovima živeli, ali sa kojih su u poslednjim ratovima morali da odu i da napuste svoja ognjišta. Prvi takav projekat koji je već završen obuhvata detaljnu rekonstrukciju običaja, muzike, igre, pesme i narodnih nošnji Srba Vrlike i Severne Dalmacije.
U Kolu planiraju da izdaju publikacije sa ovim nalazima, te da svoje scenske nastupe obogate specifičnim koreografijama nastalim na osnovu ovakvih istraživanja narodne tradicije i običaja. Sve to će ući i u stalni repertoar ansambla i na taj način će biti trajno sačuvano kao narodno blago tih krajeva, koje se, eto, pazi i neguje hiljadama kilometara daleko od mesta svoga postanka.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here