LIČNA ARHIVA

U Minhenu uveliko traje 186. Oktoberfest, narodni vašar na kome se pod šatorima milioni zabavljaju uz pivo, kobasice, džinovske perece i trubače. Među onima koji uživaju na ovoj manifestaciji su i naši ljudi koji rade u zapadnoj Evropi, pre svega u Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj.

Tako su iz Dipolsaua u Švajcarskoj za Minhen krenuli i Radmila i Miroslav Ćuskić. Kako kažu, oni svake godine posećuju Oktoberfest.

– Ove godine smo došli na dva dana za vikend. Pre smo bili u velikim šatorima, kojih ima 17, a ove godine pošto su omladinci krenuli s nama odlučili smo se za mali šator. Tu je mirnije za ručanje i da se popije nekoliko piva – kaže Miroslav Ćuskić.

DOLAZE SVAKE GODINE: Radmila i Miroslav Ćuskić

Iz Gosaua u istočnoj Švajcarskoj u glavni grad Bavarske su doputovale dve porodice. Slađan i Gordana Bogdanović sa Željkom i Rozicom Strainović.

– Ovo nam je šesti put kako posećujemo Oktoberfest u Minhenu i veoma je interesantno, uvek je drugačije tako da ćemo doći i sledeće godine. Ovo treba svako da doživi, makar jednom u životu – kaže Slađan Bogdanović.

TREBA DOĆI BAR JEDNOM: Slađan Bogdanović i Željko Strainović

I u drugim gradovima Nemačke, ali i Evrope organizuju se manifestacije u čast Oktoberfesta. U Frankfurtu je šator nalik onima u Minhenu postavljen još 11. septembra i u njemu će gosti moći da nazdrave u slavu piva sve do 6. oktobra. Među brojnim našim ljudima pod ovim šatorom su bila i braća Čokić, Mirko i Živko rodom iz Mokranja kod Negotina.

– Ove tradicionalne kape smo kupili ovde na licu mesta, a košulje je kupio brat Mirko negde u jednoj radnji u Frankfurtu. Ne mogu tačno da tvrdim koliko puta ćemo doći, ali 5-6 puta ćemo sigurno navratiti na pivo – kaže za „Vesti“ Živko Čokić.

Živko i Mirko Čokić sa snajkom Jasminom

U Lindauu je slavlje počelo još ranije, 1. septembra, a organizuje se 54. put. Od naših zemljaka ovu manifestaciju su uglavnom posetili članovi Srpskog kluba „Vuk S. Karadžić“ iz Lindaua, a među ostalima bili su Zorica i Jovo Ćurković, Mićo Kopanja, predsednik Jovica Šeat, Rade Stijelja i drugi.

NAZDRAVILI U LINDAUU: Rade Stijelja i Jovica Šeat

– Uz dobru muziku, trubač, hladno pivo i pečenje sa ražnja, uživalo je na ovoj manifestaciji više od 3.000 posetilaca. Organizator je grad Lindau – kaže Jovo Ćurković.

Zorica i Jovo Ćurković

Otvaranje je najlepše

Snježana Kukić je rodom iz Dervente, a živi i radi u Flahauu u Austriji.

– Bila sam više puta na Oktoberfestu i mnogo je lepo, pogotovo je predivna povorka kroz centar Minhena na otvaranju. Nadam se da ću do 6. oktobra stići da odem još jednom, a do tada nastavljam da radim u hotelu Lačenhof, gde sam više od 20 godina. Služila sam na bezbroj sličnih manifestacija gde se pije mnogo piva, a sada u znak podrške manifestaciji u Minhenu, nosimo ovu tradicionalnu odeću – kaže Snježana.

TRENUTAK PREDAHA: Snježana Kukić

Pivo opet skuplje

Po tradiciji je i ovaj Oktoberfest otvorio gradonačelnik Minhena. Diter Rajter je, kako tradicija zahteva, prvu kriglu dao predsedniku Vlade pokrajine Bavarske, Markusu Zederu.

Objava da festival može da počne izgovorena je na nemačkom, engleskom i bavarskom dijalektu nemačkog jezika. Očekuje se da će oko šest miliona ljubitelja piva posetiti festival pre nego što bude završen 6. oktobra. Kao i prethodnih godina, cena piva je opet povećana i litarska krigla košta 11,80 evra, 30 centi više nego prošle godine.

Oktoberfest će sledeće godine biti održan od 19. septembra do 4. oktobra.