Tanjug
Epidemiolog Branislav Tiodorović

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da su stručnjaci uglavnom saglasni da će do Uskrsa rasti broj obolelih, kao i da 24-časovna izolacija, ako se postojeće mere budu poštovale, neće biti potrebna.

– Zato smo prihvatili da bude ograničenje subotom i nedeljom kako je sprovedeno, a efekte ćemo videti za pet-šest dana – navodi Tiodorović.

– Sigurno je da će se razboleti oko 60, 70 odsto, pitanje je samo u kom intervalu. Osamdeset odsto ljudi nema simptome, ili ima veoma blage. U tome je glavni problem. 20 odsto će imati od srednje do teške kliničke slike – rekao je Tiodorović, koji je član zdravstvenog kriznog štaba

Kad prođe tih 60, 70 odsto, napominje Tiodorović, imaćemo kolektivni imunitet.

Ako plan za suzbijanje širenja pandemije uspe, onda će se do kraja aprila pojaviti tendencija blagog pada, a u maju, računajući da bude toplo, virus će početi da strada od ultraljubičastih zraka, jer ne može da izdrži temperaturu preko 23 stepena.

– On će da ugine, ali to ne znači da će potpuno da nestane. Opreznost ostaje – upozorava Tiodorović.

Napomenuo je da polemika sa političarima nema, jer se stručnjaci dogovaraju i donose stav koji je stručno potkovan i zasniva se na argumentima.

Političari, sa premijerkom Anom Brnabić i predsednikom Aleksandrom Vučićem na čelu, zauzimaju, kako je dodao, prostor u onom delu koji njima pripada, prostor državnog sistema, ali nijedna odluka nije doneta a da prethodno nisu konsultovani stručnjaci.

Navodi da su stručnjaci predložili da se obezbedi socijalna distanca.

– Bilo je neophodno da se uvede policijski čas. Tu nema dileme. Ovo nije pitanje demokratije, ovo je pitanje civilizacije. Treba biti svestan situacije da štitite i svoje zdravlje i zdravlje drugih – poručuje Tiodorović.

6 KOMENTARA

  1. Hm, vrlo interesantno! Ovi dr. Tiodorovic mora da se proseta do India, Thailand i Indonesia i da im ovde objasni kako Covid na 23° ne izdrzava…. Jer ovde je trenutno oko 40° pa ne postoje neki podatke da su ga ultraljubicatse zrake mnogo izmuculi….

  2. Molim vas pročitajte naučne radove pre nego što dajete izjave. Ja sam u Australiji, ovde su temperature bile i preko 30 C pa virus još uvek preživljava. To što mislite da će virus da ugine na 23 C nije evidentno. Ima virusa u Latino Americi i Africi. Verovatno im niko nije javio da je temperatura preko 23 C i da bi trebalo da se sklone.

  3. Slažem se. Sada sam videla Vas komentar. A već sam i ja napisala isto. Ja sam u Australiji, virus očigledno ne zna da čita temperaturu.

  4. Manje korumpirane zemlje, Engleska, Francuska, Nemacka, Svedska, Brazil, Rusija su ukinule kucnu izolaciju jer prenosi virus, i dozvolile setnju u manjim grupama 2-3 ljudi, koja dize imunitet. Duboka drzava Amerike je platila Svetsku zdravstvenu organizaciju da proglasi pandemiju iz vise razloga: 1. zaustavljanje privrede zbog stampanja para koje je maskirano pandemijom; 2.prodaje vakcine, za koju farmaceutski trgovci placaju lekare svuda u svetu, i na kojoj je zarada veca nego na lekovima, jer je licenca trajna, kod lekova je 4 godine; 3.ubijanja penzionera i socijale, u Srbiji se to radi neogranicenim kucnim zatvorom bez setnje, koja je dozvoljena i kucicima i zatvorenicima, zlocinom koji nije zabelezen u svetskoj istoriji

  5. U komentarima ima jedna velika greska!
    Virus ne umire na temperaturi vise od 23 stepena. Potrebni su UV zraci ( sunce) koji ga ubijaju. Ispod stola, drveta, u kuci ce preziveti, pa bilo napolju i 70 stepeni.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime