Tanjug

“Virus je van kontrole, a kada je tako, za mene je svaka epidemija alarmantna. Ali njegovo širenje može da se zaustavi, nije kasno”, kaže dr Zoran Vučinić, penzionisani epidemiolog iz Užica, koji se u 35 godina dugoj karijeri borio protiv mišje groznice, svinjskog i ptičjeg gripa, i mnogih drugih epidemija.

– U tom cilju preko je potrebno da poštujemo propisane mere, da imamo poverenje u epidemiologe, čuvamo zdravstvene radnike, ali važna je uloga medija. Bez toga se ova pošast ne može staviti pod nadzor . precizira on.

Doktor Vučinić ostao je poznat po tome što je svaku epidemiju gasio u samom njenom žarištu, nikada iz kancelarije.

– Imam iza sebe dosta godina rada, ali ovakav potencijal virusa nikada nisam sreo. U ovom trenutku kada virus divlja Srbijom, bukvalno divlja, epidemiologija nema neku veliku ulogu. Sada je važno sačuvati naše zdravstvene radnike, medicinare kojima se divim. Izgaraju na poslu, tiho se zaražavaju, nestaju. I njima treba pomoći. Nemojte nositi maske i držati distancu zbog sebe, mene, činite to zbog njih. Njima nisu potrebni aplauzi nego naša solidarnost, da pritisak na bolnice bude što manji, da mogu da odahnu i rešavaju masu stvari. Niko se ne pita kako je raditi u skafanderu, kako i gde smestiti sve pacijente – priča epidemiolog iz Užica.

Da je koronavirus veštački napravljen…

Najlakše je, nastavlja dr Vučinić, pričati o greškama, a po njegovom mišljenju, bilo ih je.

– Iz ličnog iskustva znam da je u epidemijama najteže nositi teret ljudi koji vam se penju na vrat. Nije problem suzbijati epidemiju, ali ona ima i drugu pozadinu, uticaj politike i drugih struktura. I ja sam mislio da ćemo na leto imati drugu sliku. Ali ovo nije grip, ovo je bolest sa kojom nismo imali prilike da se sukobimo. O koroni mnoge stvari ne znamo. A ono što znamo moramo da koristimo, a to su nošenje maski, distanca, boravak u zatvorenom uz sve mere zaštite – kaže dr Zoran Vučinić.

U virusologiji i epidemiologiji postoji termin preskok barijere i njemu liči da se upravo radi o tome. SARS i MERS bili su neuspešni preskoci barijere vrsta, korona je, kaže, uspešan. Dr Vučinić odbacuje svaku teoriju o koroni kao veštački napravljenom virusu.

– Da je veštački napravljen, lako bi bio rešiv. Kod životinja postoje mnoge bolesti koje mi krstimo kao kuga i kolera. Ovde je najverovatnije došlo do spajanja animalnog sa humanim virusom i oni su napravili novi virus. To je preskok barijere vrste. Dobili smo potpuno nov, nepoznat virus. Po mom mišljenju virus je ušao u slepu ulicu. Mnogi virusi uđu u organizam, naprave dar-mar, mi ih izbacimo, nestanu. Brine me gde on ide i gde će se zaustaviti. Plašim se i da korona nije pokazala svoju punu snagu – kaže Zoran Vučinić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here