Srpski folklor u tuđoj avliji

0

 

Nismo poslušali, verovatno doboronameran savet, ipak smo zapucali u Rumunski kulturni centar Banatul, gde je održavana srpska folklorama i – nismo se pokajali. U sali je bilo oko 350 ljubitelja folklorne igre, a učestvovalo je 300 folkloraša iz Kičinera, Hamiltona, Toronta, Vindzora i Vaterloa. Nikakve opasnosti nismo osetili, niko nas popreko nije pogledao, naprotiv…

Zbog ovakvog uvoda čitaocima dugujemo objašnjenje o čemu je ovde reč. Višemesečni sukob članova Upravnog odbora CŠO "Sveti Đorđe" iz Vaterloa, sa rukovodstvom Folklornog društva "Gavrilo Princip", koji je uz ovu CŠO decenijama delovao vrlo uspešno, rezultirao je, jedni će reći odlaskom, a drugi proterivanjem "Gavrila Principa" iz okrilja CŠO "Sveti Đorđe". Odbor CŠO "Sveti Đorđe" zahtevao je da "Gavrilo Princip" svoje aktivnosti izvršava preko crkvenog računa, što je u suprotnosti s dosadašnjom praksom.

Ovom prilikom, ne upuštajući se u arbitražu ko je u pravu, mislimo da bi spor bilo lako rešiti, ukoliko, naravno ima dobre volje. Naime, pare koje od ulaznica i od sponzora godišnje zarađuje "Gavrilo Princip" su zanemarljive, da bi se na ovako visok nivo podigao jedan mali problem. Ne sumnjamo u dobre namere upravitelja CŠO "Sveti Đorđe" da domaćinskim poslovanjem poboljšaju crkveno-školski rad, ali ne može crkavica koju zarađuju folkloraši služiti za krpljenje crkveno-školskog budžeta.

 

Domaćin i šest gostujućih ansambala

Na ovogodišnjoj jesenjoj folklorami, pored domaćina, Folklornog društva "Gavrilo Princip" iz Vaterloa (predsednik Vladan Čarapić, koreograf Mile Perić), učestvovali su i folkloraši "Svetog Nikole" iz Hamiltona (Barton St, predsednik Snežana Popov, koreograf Dragan Maklenov), Stevana Sinđelića iz Kičinera (predsednica Meri Čikić, koreograf Dragan Čokić), Akademije srpske narodne igre Miroslav – Bata Marčetić (koreografi Desa Đorđević i Dragan Vuković, umetnički rukovodilac Miroslav – Bata Marčetić), Sloge iz Hamiltona (predsednik Boris Daić, koreograf Luka Popović) , Svetog Nikole iz Hamiltona-Nash Rd (predsednica Dragica Šobot, koreograf Dragan Maklenov) i Šarenice iz Hamiltona (koreograf Mile Perić).

Jer, folklor nije samo igra, on je više od igre. Desetine volontera iz dana u dan poklanjaju svoje dragoceno vreme i znanje da ovu decu, od kojih je većina rođena na kanadskim prostorima, nauče tradiciji i kulturi srpskog naroda. Taj trud ne može se platiti nikakvim parama.

Konačno, folklor nije biznis, to nije prodaja kuća ili pravljenje baglama, to je jedna prefinjena delatnost upornih srpskih kulturnih poslenika, čiji se rad ne može meriti dolarima.

Šta je rešenje? Pa ono je sasvim jednostavno. Vratiti sve na svoje mesto, kako je bilo decenijama. Ni izvinjenje folklorašima ne bi bilo suvišno.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here