Srpski heroji u grobnici osvajača

0

Spomenik Živojinu Mišiću u Mionici
 

No, i vojvoda Mišić i Generalštab srpske vojske su znali da posle ove pobede slede novi napadi Austrougrske monarhije i nemačke vojske, a što se i desilo, koje su obeležene novim pogibijama sa obe strane, a potom i epopeja srpske vojske kroz gudure Albanije.

 

Divnino sećanje

Divna Kovačević, jedna od najstarijih žitelja takovsko-rudničkog kraja koja je rođena 1919. godine još uvek dobro pamti događaje iz detinjstva i kaže:

– Svi smo znali da su u spomeniku na kraju gradskog groblja sahranjeni austrougarski i srpski vojnici, ali ništa više od toga -kaže Divna.

Srpska vojska se povlačila pred nadmoćnim neprijateljem, a za vojskom su ostala beživotna tela i onih koji su napadali Srbiju i onih koji su je branili i koje je trebalo sahraniti na dostojanstven način. Jedna od takvih zajedničkih grobnica u kojima su sahranjeni i austrougarski i srpski vojnici nalazi se i na milanovačkom gradskom groblju.

 

Na spomeniku su ispisane reči :" Ovde počivaju austrougarski i srpski vojnici" i godina 1915. i ništa drugo što bi ukazivalo ko je i iz kojih razloga zajedno sahranio osvajače i branitelje.

 

U Muzeju rudničko-takovskog kraja, osim što čuvaju izvod iz posmrtnih lista ugarskih vojnika poginulih u ovom kraju i nisu sigurni da li su u zajedničkoj grobnici sahranjeni baš ti vojnici, a o srpskim vojnicima koji su sahranjeni zajedno sa Ugarima ne postoji nikakva evidencija.

 

Sveće za zadušnice

O svim zadušnicama narod prilazi spomeniku. Svi pale sveće za dušu onima koji tu počivaju, imenovanim ugarskim vojnicima i bezimenim srpskim junacima.

– Ne postoje nikakvi podaci ni o tome na čiju je inicijativu i iz kojih razloga spomenik podignut -ističe Aleksadar Marušić, kustos muzeja.

 

U svakom gradu u Srbiji postoje ljudi koje interesuju istorijski događaji vezani za taj grad i koji više od drugih znaju o istoriji grada. U Gornjem Milanovcu Mileta Jeremić (72) je jedan od najboljih poznavalaca onoga što je bilo.

 

– Istina je da znam mnogo o ljudima i događajima iz istorije ovog kraja, ali ovog puta ne mogu da budem od koristi jer i sam ne znam ko je podigao spomenik austrougarskim i srpskim vojnicima, a i zatečen sam jer ste vi prvi koji se interesuje za ovo spomen-obeležje. Samo mogu da pretpostavim da je to uradila austrougarska vlast, o čemu svedoči i mermerna ploča ispisana na nemačkom jeziku, nakon povlačenja srpske vojske preko Albanije i to u okviru sanacije terena, odnosno sakupljanja i sahranjivanja tela poginulih i austrougarskih i srpskih vojnika u ovom kraju – veli Mileta. Ko je odlučio da se izgradi spomenik od crvenog granita i iz kojih razloga, to će ostati večita tajna. Jedan od mogućih razloga da se zajedno sa austrougarskim vojnicima sahrane i srpski heroji može biti i poštovanje austrougarskih vlasti prema braniocima Srbije -objašnjava Mileta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here