Srpski junaci, a albanski jezik

0

(Ne)uspeo projekat: Raskršće u Gračanici
 

– Za pohvalu je to što su kralj Milutin, Stefan Dečanski, ali i Isidora Sekulić, Arsenije Čarnojević i mnoge druge znamenite srpske ličnosti dobili svoje ulice, kao i meštani Gračanice postradali u NATO agresiji. Ali, zbog čega su natpisi na tablama ispisani prvo albanskom skraćenicom za ulicu u većinski srpskoj opštini? Dali smo prvenstvo albanskom pismu u ulicama i sokacima gde ne živi nijedan Albanac – kaže Ivan Miljković, novinar.

To nije jedini problem s novim tablama. Građanima smeta i to što su napisane samo na latinici.

 

Evropska komisija odbila molbu

Gradonačelnik Gračanice Branimir Stojanović kaže da je insistirao da nazivi svih ulica budu na ćirilici, ali je njegov zahtev odbijen.
– To je projekat koji finansira Evropska komisija, a sprovodi ga Centralni katastar u Prištini. Lično sam zahtevao i insistirao da sve bude na ćirilici, ali oni nisu ispunili naš zahtev. Zato ćemo mi u narednom periodu dodati još jednu tablu koja će biti napisana na ćirilici. To nije mali projekat, postavljanje košta oko 40.000 evra i možemo da ga uradimo kada budemo obezbedili novac – kaže Stojanović.

– Valjda je to zbog stranih turista, tako nam rekoše u opštini, ako se u te strane turiste ubrajaju oni Srbi koji samo za Vidovdan dolaze u Gračanicu. Čemu borba za srpski jezik ako on nema prvenstvo u našoj opštini, ili bar mislimo da je naša – dodaje Miljković.

Paralelno s postavljanjem tabli uspostavlja se i novi adresni sistem. Anđelka Ćup, novinarka, koja takođe živi u opštini Gračanica, kaže da čitav projekt liči na ono: selo gori, a baba se češlja!

– Uspostavlja se adresni sistem, a ko zna koliko je ljudi bez adrese, koliko je oni koji ne mogu da se dođu svojim kućama, u Đakovicu ne može da se ode ni na groblje! Kosovske institucije ne poštju ustavom zagarantovan srpski jezik, u Gračanici se vikend naselje postavlja na srpskoj zemlji, gde se građevinsko zemljište pretvara u poljoprivredno, i na kraju mi postavljamo table gde prednost dajemo albanskom – ogorčena je ona.

Osim toga, u nazivima ulicama u Gračanici, dodaje, nije bilo mesta za ljude koji su Kosovu i Metohiji gajili srpsku reč i kulturu.

– Zašto se neko nije setio da naziv ulici po prvom učitelju na Kosovu? Možda će mesta biti kada se proširi Gračanica, a možda, u zavisnosti ko je bude gradio, dobijemo i nazive po imenima poznatim iz poslednjeg ratnog sukoba – kaže Anđelka Ćup.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here