Srpski junaci događaj godine

0

Mila Mihajlović

Ovo izdanje na italijanskom i srpskom jeziku podseća na jednu od najvećih humanitarnih operacija svih vremena, kada je Kraljevska ratna mornarica Italije obavila evakuaciju srpske vojske i civila iz Albanije.

 

Operacija je otpočela 22. decembra 1915. i završila se 5. aprila 1916. godine. Spaseno je 136.000 srpskih vojnika, 11.651 ranjenika, konjica koja je brojala više od 13.000 ljudi i 10.000 konja i gotovo 23.000 zarobljenih austrougarskih vojnika, kao i 22.000 tona materijala i 68 srpskih topova.

Na promociji su govorili dr Alberto Simoni, glavni urednik lista "La Stampa", kontra-admiral Aurelio de Karolis, šef Uprave za komunikaciju Generalštaba Vojske Italije, i Mila Mihajlović, koja je autor projekta i priređivač reprinta u izdanju Generalštaba oružanih snaga Italije.

– Moj prijatelj mi Gvido Kačeo mi je davno poklonio retka dokumenta i među njima se našla i ova knjiga pod naslovom "Za Srpsku vojsku" autora Paola Đordanija, koju je objavila Specijalna kancelarija italijanske Kraljevske mornarice februara 1917. godine.
Posedujem dva originalna primerka iste knjige na francuskom i italijanskom. I to su, izgleda, jedini postojeći primerci. Tako je rođena ideja o ovom projektu – objasnila je Mila Mihajlović.

 

Pobednici i mučenici

– Srbija je konačno prikazana u svetlu kako to nije činjeno već 20 godina – kao pobednik, heroj, veliki mučenik i važan istorijski činilac u savremenoj istoriji. To su rekli najviši predstavnici italijanskih političkih i vojnih institucija. Bila sam beskrajno ponosna – kaže Mila Mihajlović za "Vesti".

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here