Srpski kaskaderi “kraljevi” Krima!

0

Srećni: Nikola Tomislav i David
 

– To je timsko takmičenje, a organizator je Ruska akademija za kaskade, koja je deo Ruske akademije nauke i umetnosti – priča za "Vesti" Mitrović, poznati kaskader, naše gore list koga, ne bez razloga, zovu "kralj vatre", jer su njegove i akcije njegovih učenika kao "živih buktinja" postale poznate širom filmskog sveta.
 

Tomislav gori

Zaslužen trijumf Srba

– Srpski SKA TIM je zasluženo osvojio prvo mesto. Uradili su najbolje kaskade predvođeni Slavišom Ivanovićem, koji je do sada radio sa mnogim svetskim produkcijama i zvezdama, kao na primer sa Likom Besonom, Kevinom Kostnerom, Mortal Kombatom i drugim. Srpski kaskaderi su zvanično najbolji na svetu, a veoma sam ponosan što smo u takmičarskoj fascinantnoj tuči učestvovali zajedno – iskren je Tomislav.
 

I eto u najboljoj svetskoj konkurenciji našeg Tomislava, osnivača i profesora, jedine škole za kaskadere u Evropi Campus Univers Cascades Sa svojim francuskim studentima odlučio je da ide na – sve ili ništa.

Oborili rekord

Put u Rusiju i tamošnje doživljaje Tomislav ovako opisuje:

– Pozvali su me da izaberem svoj tim, a moj tim se zove Vitez kaskaderski tim. Ekipu sam spremao dva meseca, to se nadaleko pročulo, pa su me sa svih strana zvali i stari i mladi kaskaderi da nam se pridruže. Svi su želeli da budu učesnici najjače smotre na svetu. Prednost sam dao Nikoli Požetu i Davidu Pačolciku.

Tomislavljev tim je u Rusiji radio nekoliko kaskada – skok sa motorom i vozačem koji je zapaljen, pad sa visine posle eksplozije, skok sa visine od 65 metara (oborili su francuski rekord od 40 metara).

– Ja sam goreo, a zapalio me učenik koji je bljuvao vatru i koji je, takođe, goreo, što do sada nikad niko nije izveo. Tuču smo izveli sa srpskom ekipom SKA TIM (Srpska kaskaderska asocijacija), koristili flaše koje smo razbijali o glave, na sve strane prskala je krv (naravno, veštačka), a publika je mislila da je prava. Dodali smo još dosta kaskada na visokom nivou – nabraja Tomislav.

 

Kaskada sa automobilima

Politika nije tema

– Sevastopolj i Krim su, kao i ostali delovi Rusije koje sam na ovom veličanstvenom putovanju obišao, predivni i jedva čekam da ponovo odem. Rekao mi je vođa bajkera Aleksandar, koji kad ima slobodnog vremena s prijateljem Putinom vozi motor, da ove godine u Sevastopolju, u junu, na Bajk šou nije došlo puno bajkera iz Srbije, pa se nada da će ih biti više sledeće godine. Krim je, inače, velika turistička destinacija, prekrasna za porodični odmor. Tu su Rusi starosedeoci, valjda zato i niko ne pričao o politici. Za njih je to prošlost, a budućnost su ekonomija i turizam – analizira Tomislav.

Druženje sa Noćnim vukovima

Direktor šampionata bio je predsednik Ruske kaskaderske akademije, veliki kaskader Igor Panin. Bezgraničnu pomoć pružali su mu bajkeri Noćni vukovi, čiji je vođa Aleksandar Hirurg Zaldastanov.

– Organizovali su nam i ovo: dva dana pre starta, sve ekipe (mi smo dobili predsednički auto) učestvovale su u defileu kroz Sevastopolj i Krim. Ispred nas su na motorima bili bajkeri Noćni vukovi, koji za razliku od američkih bajkera nisu kriminalci, već lekari, advokati, inženjeri, veoma školovani ljudi, ljubitelji motora. Položili smo cveće na spomenik poginulim ruskim borcima za Sevastopolj i Krim, zasadili po drvo za mir i slogu u celom svetu, obišli crkve i manastire – seća se Tomislav.

Uloga predsednika žirija pripala je čuvenom koordinatoru kaskada Englezu Tomu Delmaru, koji je sarađivao sa Stivenom Sigalom, Džeki Čenom, Melom Gibsonom, Brusom Vilisom u najvećim akcionim filmovima velikih produkcija.

– Nikad nisam pomislio da ću se s njim upoznati, a na Krimu smo se neprekidno družili. Čovek je prva liga, prava sila, postali smo dobri. Posle takmičenja, na zajedničkoj večeri mi je rekao da se oduševio kaskadama koje smo radili i koreografijom tuče sa srpskim timom i posebno podvukao da mu je drago što su Srbi veliki kaskaderi. Istakao je: "Ceo život u Holivudu radim sa poznatim svetskim kaskaderima. Često mi kolege govore da treba da vidim srpske kaskadere i razumem ko je najbolji."

Tomova reč je u žiriju bila poslednja, a naš Tomislav priznaje da nije mogao ni da pretpostavi da će njegova ekipa postati druga na svetu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here