commoswikipedia.org/Albatalad

Prema indeksu pasoša 193 zemlje članice Ujedinjenih nacija pasoš srpskih državljana visoko je rangiran. Lista pasoša je sastavljena na osnovu toga u koliko zemalja njegov vlasnik ima odobren bezvizni pristup ili dobija vizu po dolasku.

Iako je pasoš Novog Zelanda proglašen za najmoćniji na svetu u novom rejtingu, nije da im je od velike koristi, s obzirom da se u ovom trenutku građanima ove zemlje savetuje da se uzdrže od međunarodnih putovanja, piše “Independent”.

Uostalom, svima je već poznato da je ove godine pasoš jedna od stvari koju je retko ko koristio.

Novi Zeland osigurao je prvo mesto sa ocenom 129, a slede Nemačka, Austrija, Luksemburg, Švajcarska, Irska, Južna Koreja, Japan i Australija, sve sa ocenom 128, tako da dele drugo mesto.

Na trećem mestu su Švedska, Belgija, Francuska, Finska, Italija i Španija, dok se Velika Britanija na četvrtom mestu pridružila Holandiji, Danskoj, Portugaliji, Litvaniji, Norveškoj, Islandu i Kanadi.

SAD se ne nalaze među prvih 10, već su na 21. mestu zajedno sa Malezijom, uz bezvizni pristup u 52 zemlje i vizom po dolasku za 40 destinacija, a ispred SAD je i Srbija koja se sa ocenom 102 nalazi na 14. mestu. Državljani Srbije mogu ući u 66 zemalja bez vize, a u 36 dobijaju vizu pri dolasku, dok je za 96 zemalja viza potrebna.

Od komšiluka, Crna Gora je na 18. mestu, Slovenija na petom, Hrvatska osmom, Rumunija i Bugarska devetom, Severna  Makedonija na 16. mestu, dok je BiH na 19. mestu.

Na kraju liste su Avganistan i Irak, koji imaju ocenu od samo 31, a nešto bolje su Sirija (34), Somalija (35) i Jemen (36).

Indeks pasoša naglašava da je pandemija koronavirusa imala haotičan uticaj na putovanja i sveukupnu “otvorenost sveta”.

“Uprkos velikoj nestabilnosti pasoške moći tokom prošle godine, Indeks pasoša je ažurirao rang liste pasoša u realnom vremenu, prikazujući stvarni efekat pandemije na rangiranje pasoša”, navode na zvaničnom veb sajtu.

Podaci su jasni: Uz privremene zabrane putovanja i vizna ograničenja, mnoge zemlje koje su nekada imale moćan pasoš sada se svrstavaju među najniže na svetu, prenosi B92.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here