Srpski prijatelji za ceo život

0

 

Kamp je otvoren za decu i omladinu od polovine jula do polovine avgusta, a u njemu se može smestiti više od 80-oro dece uzrasta od sedam do 17 godina. Deca najčešće dolaze na jednu sedmicu, a ako žele mogu ostati i duže. Na njih paze odrasle osobe – savetnici i po nekoliko sveštenika koji se smenjuju. Roditelji dece koja borave u kampu najčešće preuzimaju ulogu volontera, a njihova dužnost je da pripremaju hranu i obavljaju druge aktivnosti.

 

Zasluga vladike Dionisija

– Šadelend imanje nekada je bilo popularna farma za uzgajanje rasnih konja. Pedesetih godina poatojala je samo jedna eparhija za celu Ameriku i Kanadi i jedan vladika Dionisije. On je kupio imanje i odmah ga stavio na raspolaganje srpskoj zajednici – objašnjava prota Đokan Majstorović

 

Svake godine neko od odraslih i roditelja predstavlja deci svoje zanimanje kako bi se iz prve ruke upoznali sa raznovrsnim profesijama. Ovaj put decu je posetio i o svom zanimanju govorio policajac Rejmond Sančez. On je pričao o svom i radu svoje policijske stanice na Menhetnu, tačnije na Tajms skveru gde radi. Interesantno je da je policajac Sančez poreklom iz Portorika i da je oženjen Srpkinjom iz Brčkog.

 

Prota Đokan Majstorović preveo ga je u pravoslavlje i od tada su on i cela njegova porodica revnosno posvećeni pravoslavlju i srpskoj tradiciji i kulturi, a srpska zajednica ga iz milošte zove Rajko.

Ovaj kamp kupila je Srpska pravoslavna crkva pedesetih godina prošlog veka kako bi se deca u njemu verski i kulturno obrazovala, a sva dosadašnja iskustva kampera uvek su bila izuzetna. Deca se u njemu upoznaju, druže, zavole i postanu prijatelji za ceo život, a sa njima i njihovi roditelji. U kampu vlada prijatna hrišćanska, porodična atmosfera bez svađe, vređanja, psovanja ili bilo kakvog omalovažavanja učesnika kampa.

 

Pravoslavna disciplina

Da bi deca učvrstila vezu sa pravoslavljem, ujutro se ide u crkvu na molitvu, a posle molitve se dižu zastave i pevaju himne Amerike, Kanade i Srbije. Potom sledi doručak, a posle doručka deca se vraćaju u svoje sobe, raspremaju krevete, a njihovi instruktori i sveštenici pregledaju da li je sve obavljeno onako kako treba. Posle toga slede celodnevne aktivnosti, časovi veronauke, pevanja, razne radionice, pa sportske aktivnosti – fudbal, košarka, odbojka, plivanje, pecanje ribe na obližnjem jezeru, vožnja kajaka i kanua, a u tim aktivnostima najčešće učestvuju i sveštenici. Instruktori osmisle razna vesela i zabavna takmičenja, a dan se uveče završava molitvom.

Takođe, svakog utorka vladika Mitrofan dolazi u posetu i obilazak kampa. On razgovara sa decom, odgovara na njihova znatiželjna pitanja i uvek se na kraju slika sa njima.

I ove godine, kao i prethodnih, na kraju četvrte i poslednje nedelje kampa organizatori upriliče takozvani Eparhijski dan. Tada deca pripreme zabavan srpski kulturno umetnički program koji posle svete liturgije izvedu pred vladikom i brojnim gostima iz cele Amerike.
 

Šumadija usred Amerike

O kampu, svom prvom susretu sa imanjem i kampom Šadelend, prota Đokan Majstorović, starešina crkve Sveti Sava u Njujorku, kaže:
– Kada sam prvi put došao u Šadelend to je za mene bilo neverovatno iskustvo nikad pre doživljeno, niti zamišljeno. Tu imate utisak da ste negde u Šumadiji – lepa deca u srpskim nošnjama pevaju srpske pesme o Šumadiji i Kosovu. Njihova vesela lepa lica pokazuju koliko vole svoje poreklo, veru i kulturu. Od 1995. ja sam sa porodicom skoro svake godine išao u kamp, a moja deca su nestrpljivo čekala leto da idu tamo. Oni imaju više prijatelja iz kampa nego iz celog Njujorka gde živimo već 16 godina! Po godinama su prerasli kamp, ali je moj sin Savo već drugu godinu vaspitač. Koliko voli to mesto pokazuje i to da je uzeo godišnji odmor u svojoj firmi da bi bio tamo. I to kako on, tako mnogi njegovi drugari iz kampa. Šadelend je božji blagoslov celom srpstvu u Americi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here