Šahovski savez Srbije

Muška šahovska reprezentacija Srbije je šampion Evrope!

Kolo pre kraja Evropskog timskog prvenstva Srbija je delila prvo mesto. U poslednjem, devetom kolu, izabranici Miodraga Perunovića pobedili su Grčku 3:1 i tako došli do velikog uspeha i evropskog zlata.

Srbiji su spektakularan uspeh doneli, pre svih, ruski šahisti koji nastupaju za srpski tim na prve dve table, Aleksej Sarana i Aleksandar Predke. Članovi reprezentacije koja je ostvarila istorijski rezultat koji nije uspela ni SFR Jugoslavija su još Robert Markuš, Aleksandar Inđić i Velimir Ivić, na čelu sa selektorom Miodragom Perunovićem.

Do titule šampiona Evrope, na takmičenju koje se održavalo u Budvi, Srbija je, iako rangirana tek na desetu poziciju, stigla pobedama nad Islandom, Italijom, Slovenijom, Hrvatskom, Rumunijom, Engleskom i Grčkom. Remi je zabeležen u duelu sa Jermenijom, a jedini poraz pretrpljen je od Nemačke.

U odlučujućem duelu, počelo je porazom koji je Aleksandar Predke pretrpeo od Nikolasa Teodorua (0:1), ali je nastavljeno na najbolji mogući način.

Aleksej Sarana je pobedio Dimitrosa Mastrovasilisa (1:0), Aleksandar Inđić je bio bolji od Stamatisa Korokolosa-Arditisa (1:0), a Velimir Ivić je potvrdio veliki trijumf pobedom protiv Evgonisa Janidisa (1:0).

Sa ukupno 15 bodova, koliko je imala i drugoplasirana Nemačka, Srbija je postala timski šampion Evrope. Treće mesto pripalo je Jermeniji koja je imala 13 bodova.

Možda rezultat to ne pokazuje, ali poslednje kolo donelo je mnogo uzbuđenja. Na kraju su, u odnosu na bodovno izjednačene Nemce, Srbiju ka zlatu „pogurali“ Islanđani.

Bilo je važno da, pored pobede Srbije nad Grčkom, Island ne izgubi od Turske, kako bi ostali kriterijumi bili na strani srpskih šahista. Nemačka je jedina koja je u devet kola uspela da pobedi Srbiju (u trećem kolu), ali im nije pomoglo ni to što su takmičenje završili bez poraza.

Istorijski uspeh Srbiji doneli su: Aleksandar Predke 4½/8, Aleksej Sarana 6/8, Aleksandar Inđić 5/8, Robert Markuš 4/6 i Velimir Ivić 4½/6.

Tabela: Srbija i Nemačka 15, Jermenija 13, Poljska i Češka 12, Engleska, Francuska, Rumunija, Mađarska, Hrvatska, Gruzija i Grčka 11…

U ženskoj konkurenciji slavila je ekipa Bugarske, kojoj je to takođe prva zlatna medalja!

Srpske šahistkinje, u sastavu Teodora Injac, Adela Velikić, Marina Gajčin i Jovana Erić, zauzele su osmo mesto, iako su i one imale priliku da osvoje istorijsku medalju da su pobedile Azerbejdžan u poslednjem kolu, ali nažalost, nisu uspele.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here