Prosvjeta
U Beču je trenutno pet odeljenja

Škola srpskog jezika SPKD Prosvjeta u Austriji krajem septembra ponovo počinje da radi, a tome se raduje veliki broj srpske dece i njihovih roditelja, jer to znači da mališani neće zaboraviti srpski jezik, da će naučiti ćirilicu, da će saznati sve što je važno iz srpske kulture, istorije, geografije i da će tako snažno čuvati svoj identitet, poreklo i tradiciju.

Preko leta, tim Prosvjetine škole na čelu sa osnivačem i rukovodiocem, prof. Srđanom Mijalkovićem vredno je radio na pripremama novih odeljenja, a u saradnji sa hramovima SPC i zainteresovanim udruženjima došlo se do dvocifrenog broja novih odeljenja u Austriji.

Pripreme i dalje traju, a nove škole se očekuju u Gracu, Salcburgu, Velsu, Tulnu, Vinernojštatu, dva odeljenja u Lincu, četiri u Tirolu, i to u Inzbruku, Kufštajnu, Verglu i Vatensu i Forarlbergu.

Rad nastavljaju i dosadašnje škole u Beču (pet odeljenja) u Ensu, Štajeru, Gmundenu, Braunauu i Lincu (po jedno odeljenje).

Prošle godine formirana prva grupa u Gmundenu

Ništa od ovoga ne bi bilo izvodljivo da Prosvjeta nije imala saradnju i podršku partnera i prijatelja, pre svega Eparhije austrijsko-švajcarske, Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, ali i udruženja kao što su Srpski centar Beč, Udruženja Srba u Austriji, udruženja “Nikola Tesla” i Vidovdan iz Linca, “Sveti Sava” iz Graca, Most iz Salcburga, Bosiljak iz Velsa, SPOJI iz Inzbruka i mnogi drugi.

“Pozivamo i druge zainteresovane pojedince i udruženja da se obrate Prosvjeti i da formiramo škole, gde god je to potrebno”, poručuje Prosvjeta.

Upis u školu kreće odmah, a zainteresovani se mogu informisati u crkvama, pomenutim udruženjima, ili direktno na office@prosvjeta.at.

Očuvanje identiteta: I roditelji dolaze na neke akcije u školi Prosvjete

 

Imamo kome da pomognemo

Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, na društvenim mrežama je podelio vest o novim školama srpskog jezika u Austriji.

“Sjajne vesti pred početak nove školske godine za našu decu u Austriji!

Razgovorao sam sa Srđanom Mijalkovićem iz bečke Prosvjete o otvaranju desetak novih dopunskih škola srpskog jezika od oktobra u celoj Austriji. Prošle godine smo uspeli zajedno da otvorimo njih osam. Srđan je zahvalio Upravi na velikoj podršci, ali ipak smatram da mi treba da se zahvalimo njemu što nesebično daje svoje vreme, znanje i umeće za obrazovanje srpske dece u Austriji. Lako je pomoći kad imamo kome”, naveo je Gujon.

Uspešna saradnja: Srđan Mijalković i Arno Gujon

Jubilej

Ove godine Prosvjeta slavi i jubilej, 120 godina od osnivanja, a bečki odbor Prosvjete posebno se raduje da novim školama i novim akcijama obeleži taj značajan jubilej. Time Prosvjetine dopunske škole ulaze u desetu godinu rada koja je u znaku uspeha i napretka.

“Formiranjem svih ovih škola zaokružiće se Prosvjetina mreža srpskih dopunskih škola u Austriji i time ojačati naša decenijska borba za bolji status naše zajednice i priznavanje srpskog jezika u Austriji”, naglašavaju iz Prosvjete.