Youtube/RTS Sajt - Zvanični kanal
Prelaz Jarinje

Situacija na Kosovu i Metohiji se komplikuje, posle opomena koje je kosovska policija počela da uručuje vlasnicima vozila koja nisu preregistrovana sa srpskih na RKS tablice. Zbog toga je predsednik Srbije kao vrhovni komandant izdao Vojsci Srbije naredbu da o podizanju stepena borbene gotovosti koji će, kako nezvanično objašnjavaju u Vojsci Srbije, najviše biti primetan u jedinicama Kopnene vojske uz administrativnu liniju sa Kosovom, gde će se stacionirati snage za specijalna dejstva i brzo delovanje.

Na administrativnom prelazu Jarinje je prva opomena uručena nekoliko minuta iza ponoći. Vozilom sa KM tablicama je upravljala žena koja je kazala da nije imala neprijatnosti i da su joj policajci uručili papir sa smernicama za preregistraciju. Na prelazima juče nije bilo gužve, a policija je nastavila da daje opomene.

U policiji kažu da će ih dobiti svi sa KM tablicama registarskih oznaka Prištine, Peći, Đakovice, Uroševca, Prizrena i Gnjilana. Isti papir biće, kažu, uručivan i onima koje patrole zaustave na nekom od kontrolnih punktova unutar tzv. Kosova i biće zavedena u evidenciji policije kao dokazno sredstvo u sporu koji će biti pokrenut kod nadležnih sudova u slučaju da vlasnik automobila do isteka roka, 21. januara ne preregistruje vozilo.

Uručivanje opomena, prema rečima predsednika opštine Severna Mitrovica Milana Radojevića, neće promeniti stav Srba na severu Kosova po pitanju preregistracije. On je ukazao je da je Priština u prethodnom periodu postavila više baza na severu KiM i dovela jedinice iz drugih krajeva, pa se može očekivati da one uručuju opomene i kazne.

– Nadamo se da će za ove tri nedelje međunarodna zajednica izvršiti dodatni pritisak na Prištinu da spreči tenzije. Svedočimo upornosti Kurtija da nastavi sa implementacijom ove odluke – ukazao je Radojević.

– Srbi na severu KiM nisu nikome pretnja, želimo život dostojan čoveka. Neće sa naše strane biti incidenata ili problema, dok ne izreknu prvu kaznu, što može da se desi, po najavama za 20 dana – kazao je on.

Građani su, kako je objasnio, odlučni u tome da ne dođe do promena registarskih oznaka, a ne očekuje ni treću fazu, uvođenje probnih tablica.

– Ne možemo izvršiti veći pritisak na Prištinu od ovoga što smo do sad uradili – rekao je i ocenio da se sprovođenjem ove odredbe doprinosi narušavanju bezbednosne situacije.

Evropska Komisija tvrdi da odluka o tablicama nije u skladu sa dogovorima iz dijaloga, a Portparol Stejt departmenta Ned Prajs kaže da je od Prištine traženo odlaganje odluke. On je izrazio zabrinutost što Priština nije poslušala zahteve “svojih najbližih međunarodnih partnera” i istakao da je poruka administracije SAD Kurtiju, jasna.

– Ne vidimo delimično odlaganje. Ne vidimo primenu u fazama, tražimo potpuno odlaganje implementacije – istakao je Prajs.

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil je rekao da prevazilaženje spora oko preregistracije vozila neće doprineti rešavanju ključnih pitanja između Beograda i Prištine. Naglasio je i da, kako god da se završi to pitanje, neće rešiti ključne zabrinutosti obe strane, članstvo tzv. Kosova u međunarodnim organizacijama i budućnost srpske zajednice. Hil smatra da rešenje treba da proizađe iz Briselskog dijaloga.

Diskriminacija na delu

Milan Radojević nije isključio i mogućnost barikada, ali ističe da su u interesu Srba mir i stabilnost.

– Ne mogu da zamislim situaciju da kosovska policija piše kazne sanitetu ili autobusu koji prevozi našu decu i da mi stojimo sa strane i to samo zato što ima KM oznake sa kojima može da putuje svuda u svetu sem na KiM zbog hira jednog čoveka iz Prištine – zaključio je on.

S Kurtijem se ne zna

Ministar odbrane Miloš Vučević je objasnio da se borbena gotovost podiže na nivo da može da odgovori na svaki zadatak. Ukazao i da niko ne želi sukobe i ratove kao i da je Srbija za dijalog, jer je bolje je 1.000 dana pregovarati, nego jedan biti u rovu.

– Srbija je ozbiljna država, preduzima odgovornost za sve moguće probleme – kazao je Vučević i dodao da se sa Kurtijem ne može biti načisto “jer se sa njim nikad ne zna”.

Poručio je da je vojska spremna da izvrši svaki nalog Vučića, štiteći sve građane, uključujući i Srbe na Kosovu i upozorio da kad Srbija priča o miru i stabilnosti, ne znači da je slaba, jer je njena vojska mnogostruko jača nego što je bila, a postupa po nalogu državnog vrha i predsednika.

Poštovati sporazume

Profesor međunarodnih odnosa sa Univerziteta Oksford Ričard Kaplan kaže da bi Aljbin Kurti trebalo da razmisli o posledicama odluke o registarskim tablicama jer je on taj koji mora da se suoči sa pitanjem koliko će biti opasna implementacija. Kaže da bi bilo dobro da postoji dogovor koji vodi ka rešenju, ali dok ga nema mora se naći alternativa.

– Kosovo i Srbija su se dogovorili oko ZSO i važno je da Kosovo poštuje sporazume. Kurti se možda neće složiti, ali Kosovo je prihvatilo uslove tog sporazuma i ZSO mora i može da se uspostavi – ukazao je Kaplan.

Oduzimanje vozila

Posle faze opomena vlasnicima vozila sa srpskim tablicama, od 21. novembra do 21. januara biće izricane novčane kazne od 150 evra a do 21. aprila vozila će morati da imaju probne RKS tablice.

Za kršenje ovog stava odluke o preregistraciji predviđeno je i oduzimanje vozila, o čemu će po prijavi policije odlučivati nadležni sud.