B. Đorđević
Srdačno dočekali goste: Ljiljana Filipović, Srđan Kovačević i Anton Lulić

U više od 500 gradova sveta, pa i u Berlinu, početak leta obeležava se manifestacijom Sajam muzike, a svoj štand u glavnom gradu Nemačke imao je i Centralni savet Srba u Nemačkoj (CSSN). Istovremeno je 10 godina postojanja obeležio Interkulturalni centar za integraciju, Pangea haus u opštini Šarlotenburg-Vilmersdorf, u kome CSSN i predsednik saveta, Milan Čobanov, igraju značajnu ulogu.

– U Berlinu se često održavaju ulične manifestacije, gde se okupe ljudi iz jednog kvarta, radnje i restorani i tada se predstavljaju različite kulture, najviše kroz gastronomsku i muzičku tradiciju. Veoma je važno da naša srpska zajednica tu što više bude prisutna, kako bi se Nemci uverili da imamo i te kako šta da ponudimo. Oni su inače oduševljeni našim specijalitetima sa roštilja – navodi Čobanov.

Sve se to dešavalo na Nikoljsburger placu, u četvrti Vilmersdorf, u senci stogodišnje osnovne škole, Cecilijenšule. Tu su se pored bine sa raznovrsnom etno-muzikom, mogli degustirati specijaliteti sa različitih kontinenata. Na vidnom mestu bio je i srpski štand, a za aranžiranja štanda i pripremu hrane, pobrinuli su se Ljiljana Filipović, Srđan Kovačević i Anton Lulić. Za probirljivije posetioce, u konkurenciji, u Berlinu veoma popularne orijentalne i južnoameričke kuhinje, krajnja destinacija uvek je bio srpski štand.

Glavni specijalitet bila je bačka kobasica, koju je najbolje mogao da pripremi Subotičanin Lulić. On je pre pet godina iz rodnog grada došao u Berlin, a inače se bavi gastronomijom. Ljuta paprika i ljuta rakija upotpunili su ponudu, a ko je odmah hteo da pređe na dezert, tu je bilo slatko iz Srbije od različitog voća proizvedeno po najvišim ekološkim standardima. Ljiljana Filipović je srdačnom uslugom dočarala gostoprimstvo svih domaćina širom Srbije i Republike Srpske. Ona se posle više od 30 godina rada u zdravstvu u Berlinu penzionisala, a sada provodi vreme i u Beogradu i u rodnom Kruševcu.

Srđan Kovačević koji se bavi gastronomijom u berlinskim hotelima, prezadovoljan je kako je protekao ovaj dan, pogotovo što su srpski specijaliteti bili vrlo traženi.

Intergisani, a svoji

Čobanov se više puta obraćao prisutnima sa govornice i razgovarao sa ličnostima koje su dale doprinos pokretanju Pangea hausa, kao i sa predstavnicima opštine Šarlotenburg-Vilmersdorf, kako bi se poboljšali uslovi funkcionisanja ove institucije.

– U Nemačkoj se velika sredstva izdvajaju kako bi se pospešila integracija stranaca, tj. da bi se oni što više osećali kao kod kuće, ali i da postanu sastavni deo zemlje domaćina. Centralni savet Srba je aktivan širom Nemačke i uvek tamo gde se donose odluke, da bi se koristili i nemački izvori u očuvanju srpske nacionalne svesti, kao i da bi Srbi bili što bolje integrisani u nemačko društvo i mogli da koriste prava kao i sve druge nacionalne zajednice – naglašava Čobanov.