pixabay.com

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Zoran Milošević priredio je danas prijem za tim studenata sa Fakulteta tehničkih nauka, koji je osvojio prvo mesto na Evropskom prvenstvu u robotici “EUROBOT 2022”.

Milošević je rekao da je kvalitetan obrazovni sistem, koji se, kaže, decenijama neguje na Fakultetu tehničkih nauka, sada materijalizovan šampionskom titulom.

– Predstavljate nagoveštaj druge, modernije Srbije, koja vaše znanje sutra treba da ugradi u svakodnevicu našeg privrednog života. Sa vama dobijamo ono što predstavlja inovaciju, razvojne sektore u kompanijama i nove tehnologije, koje predstavljaju ohrabrenje, ne samo za nastavno-naučnu delatnost, nego i za naš ukupan kvalitet života u godinama koje dolaze – rekao je Milošević.

Tim studenata “Mi”, koji čine 11 studenata druge i pete godine studija, boravilo je u francuskom gradu La Roš sir Jon od 25. do 28. maja, gde su se takmičili zajedno sa još 100 francuskih timova i 21 tim iz 11 zemalja.

Dekan Fakulteta tehničkih nauka Srđan Kolaković je istakao da je Fakultet, zajedno sa studentima, delom nosilac razvoja Grada Novog Sada i čitave države.

“Godišnje sa Fakulteta tehničkih nauka 2.000 diplomiranih inženjera izađe direktno u privredu, a na birou rada nema nijednog našeg diplomca. Interesovanje za fakultet je veliko i ne znam kako ćemo ispuniti zahteve za mestom više”, rekao je Kolaković, navodi se u saopštenju.

Vođa tima “Mi” Mirko Raković sa Katedre za mehatroniku, robotiku i automatizaciju istakao je da je ovo 20. put da studenti FTN-a učestvuju na EUROBOT takmičenju, a da pripreme za takmičenje počinju još u septembru, od kada timovi naporno rade više od šest meseci na realizaciji svojih robota.

– Visok plasman koji naši timovi ostvaruju poslednjih godina rezultat je kontinuiranog i posvećenog rada generacija studenata i tima profesora i asistenata koji stalno unapređuju znanje koje stiču tokom studiranja i opremu sa kojom studenti realizuju robote – naglasio je Raković.

Tema ovogodišnjeg takmičenja bila je “Doba botova”, a roboti su imali zadatak da na terenu rešavaju nekoliko zadataka sa dva robota po timu, među kojima su skupljanje i sortiranje uzoraka rude, zamena statue, iskopavanje rude uz predikciju osvojenih poena i pokazivače preciznog kretanja po terenu.

Svi roboti su potpuno autonomni, opremljeni sa mini računarima, senzorima, aktuatorima i mehanizmima koje su studenti sami projektovali i izradili.

Sa FTN-a u Francusku su ove godine osim “Mi” ekipe, otputovali i timovi “+381 Robotics” i “Memristor”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here