Ministarstvo odbrane Republike Srbije
Tenk M-84

Tenkisti Vojske Srbije izvode završne pripreme za međunarodne vojne igre u Rusiji.

Najveće vojno takmičenje na svetu ove godine okupiće učesnike iz više od 40 zemalja, a srpski tenkisti će se takmičiti u najatraktivnijoj disciplini – tenkovski biatlon.

Međunarodne vojne igre u Rusiji, koje nazivaju i Vojnom olimpijadom, ove godine okupiće 277 takmičarskih ekipa iz 41 zemlje. Biće održane od 22. avgusta do 3. septembra na poligonu Alabino nedaleko od Moskve.

Tenkisti Vojske Srbije učestvovaće osmi put na Međunarodnim vojnim igrama, gde će odmeriti snage sa najvećim svetskim silama.

Srpski tenkisti su 2015. godine podelili pobedničko postolje sa reprezentacijama Rusije i Kine. Kapiten posade Dušan Sinadinović nada se da će i ove godine svoju ekipu dovesti do medalje.

– Mogu da zaključim da će konkurencija i ove godine biti žestoka budući da se takmičimo sa mnogo većim i snažnijim državama, kao što su Kina, Ruska Federacija, Kazahstan, Belorusija. To su sve zemlje na zavidnom nivou i njihov tenkovski kvalitet nikada ne treba potceniti – kaže poručnik Dušan Sinadinović, komandir prve tenkovske posade i kapiten tenkovskih posada.

Borba za ostanak u prvoj diviziji sa svetskim velesilama

U tenkovskom biatlonu važna je brzina koju tenk može da razvije, ali i da se sve prepreke uspešno savladaju.

– Prelazimo sve prepreke kao u Rusiji, manevarski prostor, minsko polje, greben, most, rov, vodena prepreka. Najviše treba povesti računa na mostu, tu je jak skok, posada može da se povredi ako se brzo naiđe na most – objašnjava desetar Nebojša Maksimović, vozač tenka.

Potpukovnik Rade Adamović navodi da je ove godine prijavljeno 20 ekipa.

– Ekipe su podeljene u prvu i drugu diviziju po kvalitetu. Mi se nalazimo u prvoj diviziji i ove godine nas očekuje borba da ostanemo u toj prvoj diviziji. U toj diviziji su i svetske velesile poput Rusije i Kine – kaže potpukovnik Adamović.

Srpski tenkisti voziće ruske tenkove T-72 i takmičiti se u individualnim i štafetnim trkama, kao i što preciznijem gađanju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here