Srbija je po potencijalu prava agrarna zemlja koja bi izvozom voća, povrća i mesa bi mogla da napravi pravi bum na tržištu Rusije, ali to nažalost nije slučaj. Pri tom, u poslednje vreme nižu se zabrane izvoza naših poljoprivrednih proizvoda u tu zemlju.

Poslednja je najava iz Rusije da bi moglo da se uvede privremeno ograničenje na uvoz koštunjavog voća iz Srbije u slučaju da se nastavi izvoz zaraženog voća. To je saopštio Nadzorni poljoprivredni organ Rusije.

U telefonskom razgovoru s direktorom Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede Srbije Nebojšom Milosavljevićem, ovaj nadzorni organ preneo je zabrinutost zbog zaraze voća u 12 partija bresaka, nektarina i šljiva, koje su u julu izvezene u Rusiju. Pritom su Rusi saopštili da zadržavaju pravo da uvedu privremena ograničenja na uvoz u slučaju da se nastavi isporuka zaraženog koštunjavog voća.

Milosavljević je rekao da će njegov resor istražiti sve slučajeve isporuke zaraženih proizvoda, kao i da su u ovom trenutku sa spiska ovlašćenih za trgovinske odnose isključena četiri izvoznika i 200 proizvođača voća.

Čekinje u pošiljci

Pre više od dva meseca nadležna inspekcija Ruske Federacije blokirala je uvoz mesa i mesnih prerađevina iz četiri srpske kompanije kojima su dali rok od 60 dana da otklone nepravilnosti.

Pored Big Bula i Industrije mesa Matijević, izvoza u Rusiju obustavljen je i za nosioce oznake “Srpski kvalitet”: kompanije Zlatiborac i Karneks. U zajedničkom saopštenju ove kompanije su istakle da je reč o neusaglašenosti sa ruskim procedurama koje mogu da se reše u kratkom roku.

– Glavna zamerka je što na jednoj svinji nije bila ušna markica koja je prilikom transporta zagubljena, pa su posumnjali da možda da ta svinja nije sa srpske farme. Pa sa srpske je i to može da se dokaže i dokumentuje – rekao je tada Petar Matijević.

On je rekao da im je izveštaj dostavljen 20 dana posle kontrole. Na jednoj i po stranici zamereni su im i nečitljiv pečat, prljava odeća u radničkom ormariću na mestu predviđenom za čistu, a nađene su i čekinje u transportnom vozilu.

Ogromna šteta

Agrarni stručnjak Milan Prostran kaže za “Vesti” da ga zabrinjava što nam Rusi često vraćaju kamione voća ili mesa.

– Punih deset godina od 2000. godine smo pregovarali sa Rusima o fitosanitarnim i veterinarskim uslovima izvoza. Šteta je da tako teško sklopljen dogovor narušavaju nesavesni proizvođači – kaže Prostran i dodaje da mora postojati čvrsta sprega između državnih inspekcija i domaćih proizvođača.

Rusi su prema njegovim rečima mnogo uradili na unapređenju sopstvene poljoprivredne proizvodnje i postali najveći proizvođači pšenice.

– Osim pšenice, zasadili su i ogromne plantaže jabuka i ako nastave ovim tempom neće im ni trebati uvoz. Stoga moramo da iskoristimo svoju šansu dok je imamo i budemo maksimalno ozbiljni. Ovakve greške mogu nas koštati obustave izvoza – predočava Prostran.

On upozorava da čak i obustave na 60 ili 90 dana nanose ogromnu štetu, koje srpski proizvođači teško mogu da nadoknade.

Šverc poljskih jabuka

U januaru 2015. godine, kao grom odjeknulo je saopštenje Roseljhoznadzora da sumnja da je Srbija uvučena u nelegalnu trgovinu jabuka, krušaka, kupusa i povrća, a krajem 2014. godine su pojedini proizvođači iz Srbije izrazili sumnju da na tržištu ima mnogo mešetarenja i da u Rusiju sa srpskim pečatom idu jabuke iz poljske koja ja pod sankcijama Moskve.

Gljivice Srbiji

Prošle godine u avgustu Rusi su vratili 47 kamiona bresaka zaraženih gljivicom koja napada koštunjavo voće.

Voće koje je vraćeno sa granice sa Rusijom, završilo je u industriji.

– To voće može da se koristi u preradi, ali nije prva klasa kakvu ruski uvoznici traže – rekao je tada medijima ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Fekalije i crvi u mesu

– Februar 2014: Srpsko meso za izvoz kontaminirano crvima i fekalijama.

– Maj 2014: Sprečen šverc 22 tone neispravnog mesa iz Srbije.

– Decembar 2014: U Srbiju vraćeno 19 tona kivija.

– April 2015: Ograničen uvoz jabuka zbog falsifikovanja dokumentacije o poreklu robe.

– Jun 2016: Upozorenje o nedozvoljenoj količini pesticida u jabukama.

– Jun 2016: Upozoreno na pošiljku jagoda zbog nedozvoljene količine nitrata.

Tropsko voće s Balkana

Kako je krajem 2014. godine saopštila uprava Roseljhoz nadzora (nadzorna služba RF) za Brjansku i Smolensku oblast, na međunarodnom putnom prelazu Novije Jurkoviči u Brjanskoj oblasti, na teritoriju Rusije nije pušteno 19 tona kivija uvezenog iz Srbije. Razlog za zabranu uvoza je bio nevažeći fitosanitarni sertifikat. Zbog toga je voće vraćeno u Srbiju.

U vesti iz Rusije ne pominje se odakle uopšte kivi iz Srbije. Nije da smo baš poznati kao uzgajivači agruma, a svaki reeksport tuđe robe je zabranjen, jer u suprotnom ruske kontrasankcije koje je Rusija uvela EU ne bi imale smisla.