Srpski tužilac u Londonu zbog Ganića

0

Da li će biti izručen Srbiji ili BiH znaće se uskoro: Ejup Ganić

 

"Tamo će se utvrđivati proceduralne pretpostavke za početak ekstradicinog postupka u slučaju Ganića koji je osumnjičen za zločin u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu u maju 1992. godine", rekao je Vekarić Srni.

 

Objašnjavajući postupak, Vekarić je naveo da londonski sud, nakon utvrđivanja identiteta okrivljenog i utvrđivanja proceduralne, odnosno formalne opravdanosti zahteva Srbije, utvrđuje datum narednog ekstradicionog pretresa.

 

Prema njegovim rečima, na osnovu Zakona o ekstradicionom postupku Velike Britanije i Severne Irske, Sud će u utorak dati priliku Ganićevoj odbrani da istakne prigovore na zahtev Srbije na izručenje i rok za obrazloženje prigovora.

 

Vekarić je objasnio da će ekstradicionom tužiocu, takođe, biti određeno vreme za odgovor na prigovore odbrane ako ih bude i tek nakon okončanja svih prigovora donosi se odluka o eventualnom prosleđivanju predmeta ministru unutrašnjih poslova koji donosi konačnu odluku o ekstradiciji.

 

"Mi ćemo učiniti sve da dokažemo da su naši argumenti opravdani. Ovo nema nikakve veze sa politikom, niti želimo na bilo koji drugi način, bilo kakvom izjavom, da vršimo pritisak na sud. Prihvatićemo svaku odluku suda u Londonu", istakao je Vekarić.

 

On je naveo da je čuo da je u Londonu velika tenzija i veliki pritisak medija u vezi sa ovim ekstradicionim postupkom.

 

"Tamo se pričaju razne priče. Mi nećemo da upadamo u tu zamku. Želimo da pravnim argumentima dokažemo da smo u pravu. Svaku odluku suda ćemo prihvatiti s obzirom da smo mi predstavnici pravosuđa, a nismo političari", poručio je Vekarić.

 

Na ročištu u utorak trebalo bi da bude odlučivano o tome da li će Ganić biti izručen Srbiji ili BiH, čije je pravosuđe takođe zatražilo njegovo izručenje.

 

Ganić je uhapšen 1. marta na aerodromu u Londonu po zahtevu Srbije zbog napada na kolonu JNA u povlačenju 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu kada su ubijena 42 vojnika i oficira, ranjena 73, a zarobljeno 215.

 

Sud u Londonu je 10. marta pustio Ganića iz pritvora na slobodu, uz kauciju od 300.000 funti i zabranu napuštanja Velike Britanije do odluke suda o njegovoj ekstradiciji.

 

Ekspert za izručenje u advokatskoj kompaniji "Piters i Piters" u Londonu Anand Dubej izjavio je u nedelju da je teško predvideti konačnu odluku suda u vezi sa izručenjem Ganića Srbiji ili BiH, ali da će britansko Ministarstvo unutrašnjih poslova odlučiti koji zahtev ima prednost.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here