Lična arhiva
NEZABORAVAN DAN: Učenicii nastavnice u Kopru

Već treću školsku godinu dopunska nastava na srpskom jeziku organizuje se i u Sloveniji.

Ove školske godine sa učenicima u 25 mesta i 78 grupa, od kojih je jedna onlajn (i u njoj su deca iz još šest slovenačkih gradova), radi 12 nastavnica Svetlana Todorović, Maja Anđelković Šeguljev, Dragana Šoškić, Nevena Stupar, Draga David, Tamara Svrzić, Jadranka Beti, Maša Vukadinović, Željka Bojanić Slavica Radovanović, Vera Majstorović i Jelena Stefanović). Nastava se uglavnom odvija u slovenačkim osnovnim školama, ali i u drugim pogodnim prostorima, kao što su Parohijski dom i Biblioteka “Mihajlo Pupin” u Ljubljani, pravoslavne crkve u Mariboru i Kopru, Biblioteka “France Balantič” u Kamniku, prostorije SKD Sloga u Solkanu, koji su i inače mesta okupljanja srpske zajednice.

STARA IGRA: Skakanje u džakovima

– Školsku godinu počeli smo radno i veselo, osvežavajući utiske sa raspusta, obnavljajući znanje o Srbiji i baveći se temom škole, uz dosta smeha, pesme, igre, pokreta, kreativnih jezičkih i likovnih aktivnosti. U nekim mestima, zahvaljujući lepom vremenu, prvi časovi održani su u prirodi – kaže za “Vesti” Jelena Stefanović.

Ona navodi da su u susret Dečjoj nedelji, koleginice Draga David, Tamara Svrzić i Jadranka Beti, uz podršku SD Primorje, nedavno organizovale nezaboravni Dan druženja u Kopru, na kome je učestvovalo 75 učenica i učenika dopunske škole iz različitih krajeva Slovenije. Posle vođenog turističkog obilaska starog gradskog jezgra i posete crkvi u Kopru, deca podeljena u četiri grupe takmičila su se u tradicionalnim srpskim igrama (nadvlačenje konopca, skakanje u džakovima, bacanje krpenjače s ramena), u čarobnom ambijentu Gradskog parka, uz more. Razdragani osmesi đaka i pohvalni komentari prisutnih roditelja motivišu nas da u Sloveniji predano radimo na povezivanju dece srpskog porekla i očuvanju našeg jezika i kulture.

Jelena Stefanović i sve druge nastavnice se trude da časove prilagode potrebama i uzrastu dece, da stalno unapređuju kvalitet nastave, međusobno razmenjujući primere dobre prakse i koristeći znanja stečena na obukama posebno organizovanim za nastavnike koji rade u dijaspori.

– Knjige su uvek posebna radost za sve nas. Tako je OŠ “Prežihov Voranc”, gde dopunsku nastavu drži koleginica Svetlana Todorović kupila knjige na srpskom jeziku za školsku biblioteku. Učinjeno je to od novca koji je škola dobila na konkursu za sufinansiranje, a na osnovu sporazuma između ministarstava prosvete Srbije i Slovenije – navodi Stefanovićeva.

Crtaju stripove

Naši đaci već su učestvovali na dva zanimljiva konkursa, jedan je literarno-likovni konkurs “Škola mi je najmilija kuća” Saveza Srba Slovenije, a drugi je Đački strip-fest “Fantazija uma” i sa nestrpljenjem očekujemo rezultate. Stripovi urađeni po inspirativnom scenariju Uroša Petrovića mogu se videti na www.stripfestfantazijauma.paracin.rs.

Čas u Biblioteci “Mihajlo Pupin” u Ljubljani

Poseta ambasadi

Pored nastave velika pažnja posvećuje se vannastavnim aktivnostima koje se često organizuju u saradnji sa drugim institucijama. Tako je Dan srpskog jedinstva, nacionalne zastave i slobode obeležen prijemom učenica i učenika u Ambasadi Republike Srbije, na poziv savetnika za kulturu Aleksandra Gatalice. Prijatan razgovor sa srdačnim osobljem ambasade, upotpunjen je bojenjem zastave i radionicom o Prvom svetskom ratu u kojoj su đaci imali priliku da pokažu svoje znanje o ovom burnom periodu srpske istorije.

Pokazali znanje na radionici o Prvom svetskom ratu