Srpski učenici na “Jesenjim susretima”

0

Manifestaciji koju je organizovalo Veće srpske nacionalne manjine (VSNM) grada Zagreba prisustvuje više od 80 učenika iz banijskih mesta Dvora, Petrinje i Gline, Moravica u Gorskom kotaru i Požege i Lipika u zapadnoj Slavoniji.

 

Neki od njih su pohađali letnje škole koje su organizovali VSNM i Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta" u saradnji sa vlastima Kruševca i srpskom samoupravom u Mađarskoj.

 

O aktivnostima koje su obuhvatale organizaciju letnje škole u Peroju kod Pule i u Kruševcu, kao i učešće u jezičnom kampu na Balatonu u Mađarskoj govorili su predsednik odbora VSNM za obrazovanje Zdravko Kerkez i voditelj škole u Peroju Novica Vučinić, koji je i aktivista "Prosvjete" u Moravicama.

 

Studentkinja, aktivistkinja "Prosvjete" Milena Savić govorila je o projektu animacije mladih Srba u Hrvatskoj u okviru koga je u avgustu za oko 20 omladinskih aktivista organizovano studijsko putovanje u Beograd, uz podršku ambasade Srbije u Zagrebu.

U planu je da deca posete Srpsku pravoslavnu opštu gimnaziju "Kantakuzina Katarina Branković", koja je jesenas upisala petu generaciju učenika, kao i saborni hram Svetog Preobraženja Gospodnjeg i Eparhijski muzej SPC u Zagrebu.

 

Za njih je organizovana pozorišna predstava "Zabranjena vrata" u Zagrebačkom

kazalištu mladih.

 

Osim što veliki broj učenika u istočnoj Hrvatskoj pohađa nastavu na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, nekoliko stotina učenika iz ostalih krajeva Hrvatske pohađa dopunski program negovanja srpskog jezika i kulture, pet časova nedeljno ili dopisno konzultativnu nastavu gde se ne mogu formirati odelenja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here