Srpski umetnik u slavu Evrope

0

Dimitrije Vasiljević briljirao u Kenedi centru u Vašingtonu
 

U jednosatnom programu Dimitrije je svirao autorske kompozicije ‘Ellipsis’, ‘Ditto’, ‘Ocean Express’ i ‘Vordenklif’. On je premijerno svirao i svoju najnoviju klavirsku kompozciju ‘Sacré-Coeur’, koja je u programu najavljena rečima: "Slomljena stakla na ulicama Pariza, sveti kamen iz antičkih vremena. Dok zalazak sunca grli besani grad, crkva ljubavi stoji iznad svih nas".

Na raznovrsnom repertoaru našle su se i adaptacije kompozicija Vondervol britanske rok grupe Oasis i Srešćemo se ponovo američkog džez pijaniste Bila Evansa.
 

Omaž Majlsu Dejvisu

Pored autorskih kompozicija koje je publika sa oduševljenjem pozdravila, Vasiljević je odao svojevrstan omaž velikanu džeza Majlsu Dejvisu svirajući, u svom aranžmanu, njegovu poznatu kompoziciju All Blues.

– Presrećan sam što sam nastupio u Kenedi centru. Trudio sam se da predstavim sto širi repertoar i time pokažem raznovrsnost džeza kao muzičkog izraza. Po posećenosti koncerta i reakcijama publike, rekao bih da sam uspeo u svojoj težnji da na najbolji mogući način predstavim svoju zemlju i džez muziku, te tako dam svoj doprinos Mesecu evropske kulture, rekao je srpski pijanista posle koncerta.

Dimitrije Vasiljević živi i radi u Njujorku i do sada je nastupao na mnogim scenama, uključujući nedavne nastupe u njujorškom Karnegi holu i u sedištu Ujedinjenih nacija povodom proslave Svetskog dana džeza 30. aprila.

Suorganizator koncerta na Milenijumskoj sceni bila je ambasada Republike Srbije u Vašingtonu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here