Srpsko-američki odnosi nekad i sad (4): Moji vojnici vaši ambasadori

D. Dekić - Vesti
0
pixabay.com

General-major Džon Haris Junior, komandant Nacionalne garde Ohaja ističe da je njegov san da pripadnici Nacionalne garde po povratku u Ameriku postanu ambasadori Srbije, te da će govoreći o svojim iskustvima unaprediti stabilnost i prosperitet Srbije.

General Haris je ove nedelje gost Srbije, a za “Vesti” kaže da je posle desetogodišnjeg iskustva u saradnji sa srpskom vojskom shvatio da Srbi i Amerikanci dele iste želje, nadanja, verovanje i snove.

– Upravo posredstvom tih ličnih odnosa verujem da je moguće unaprediti i poboljšati veze dve zemlje, a kroz saradnju dve vojske to će doprineti nastavku stabilnosti i prosperiteta ne samo ovog regiona već i sveta – ističe general Haris.

Ovaj general priznaje da su odnosi dve zemlje i dalje “složeni”, ali ističe da su zasnovani na pozitivnim istorijskim iskustvima, ali i zajedničkim vrednostima.

– Moj san je da svaki vojnik koji dođe u Srbiju shvati da naša dva naroda i vojske povezuje bogata istorija, a da su Srbi gostoprimljiv i prijateljski narod. Veoma je važno da moji vojnici i piloti shvate žrtvu koju su Srbi podneli u dva svetska rata. Takođe mislim da je jako važno da razumeju i doprinos koji je Srbija dala i između tih ratova u oblasti muzike, nauke, matematike, kulture… Srbija jeste svet i meni je jako važno da i moji vojnici i piloti kada odu odavde upravo da ispričaju ovu priču – kaže general Haris.

Sagovornik “Vesti” dodaje:

-Želim da svaki moj vojnik u Srbiji iskusi sve ono dobro što Srbija daje, ali i da razume koliko su Srbi podneli žrtava u operaciji Halijard . Zbog iste takve žrtve, ali u Prvom svetskom ratu, predsednik Vilson je podigao srpsku zastavu na Beloj kući. To je bio presedan, a moj cilj je da naši vojnici shvate šta su bili razlozi da on to učini. Veoma je važno da kada se vrate u svoje domove, na svoja radna mesta, nastave da pričaju tu priču o doprinosu koji je Srbija dala. Samo na taj način, zajedno, možemo rešiti složene probleme i samo tako ćemo razumeti bolje jedni druge. To je moj san, da svaki vojnik ili pilot bude ambasador Srbije kada se vrati u svoju zemlju i nadajući se da će barem na neki način unaprediti stabilnost i prosperitet Srbije – kazao je general Haris.

Godišnje 35 vežbi

Opisujući saradnju Vojske Srbije sa Nacionalnom gardom Ohaja, general Haris ističe da je ona na početku bila ograničena na 25 zajedničkih vežbi godišnje, a da je sada godišnje 35 takvih susreta.

– Veoma je važno da razmenjujemo naše taktike, da radimo na operatibilnosti, da razmenjujemo opremu koju koristimo. Ali, za mene i moje vojnike je mnogo važnije što na taj način zapravo unapređujemo naše partnerstvo.

Dolaziću na odmor

Na da li mu se Srbija toliko dopala da bi se vratio sa porodicom na odmor, general Haris odgovara potvrdno.

– Svaki put kada dođem kući, kažem supruzi moraš da ideš tamo, moraš da ideš tamo što pre, da iskusiš šta sam ja iskusio u Srbiji. Moj raspored za sada to ne omogućava, ali kad budem mogao da odem na odmor, povešću suprugu da iskusi ono što sam i ja iskusio u Srbiji – ističe komandant Nacionalne garde Ohaja.