Srpsko kolo na azijskoj turneji

0

U Kini nakon više od 50 godina: Ansambl Kolo

 

U okviru projekta “Srbija u svetu”, Kolo gostuje u Japanu od 4. februara do 16. marta, a održaće 26 koncerata, uključujući i u Tokiju, Jokohami, Osaki, Nagoji, Kjotu, Kanazavi i drugim gradovima.

 

 

Direktor Kola Radojica Kuzmanović najavio je i sedam seminara, na kojima će članovi tog ansambla “naučiti Japance da igraju srpske igre”.

 

Nakon Japana, Kolo će od 17. do 24. marta gostovati i u Kini, u okviru “Dana kulture Srbije” u toj zemlji.

 

Kolo obišlo planetu

 

Ansambl Kolo je od osnivanja 1948. godine istrajao u nastojanju da narodnu igru podigne na nivo visoke umetničke interpretacije.

 

U stvaranju umetničkog repertoara učestvovali su najeminentniji domaći koreografi, kompozitori, kao i mnogobrojni stručni saradnici (etnomuzikolozi, etnolozi, baletski umetnici…), koji su izgradili prepoznatljivi umetnički stil, izražen pre svega u raznolikosti scenskih i muzičkih oblika.

 

Kolo je gostovalo na svim kontinentima, priredivši više od 6.000 koncerata pred više od 12 miliona gledalaca u najprestižnijim koncertnim salama: Metropoliten, Palata Šajo, Karnegi hol, Rojal festival hol, Opera u Kelnu, Teatar Feniče, Baljšoj teatar, Opera u Amsterdamu, E hol, Kembridž teatar, Grand kazino u Ženevi, Opera Sidnej…

Ansambl Kolo održaće koncert u Pekingu 18. marta u Nacionalnom centru za scenske umetnosti, jednoj od najprestižnijih koncertnih dvorana, koja je podignuta povodom Olimpijskih igara. Drugi koncert u Kini biće održan u gradu Tjencin.

 

Gostovanje u Kini realizuje se na osnovu državnog protokola o kulturnoj saradnji Srbije i Kine, u okviru kojeg su u oktobru održani i “Dani kulture Kine u Srbiji”.

 

Ministar kulture Nebojša Bradić rekao je da će srpska kultura, osim koncertima Ansambla Kolo, biti predstavljena i filmovima u izboru Filmskog centra Srbije i izložbom pirotskih ćilima u izboru Muzeja primenjene umetnosti.

 

“Saradnja će se ostvariti na ličnom i na ekspertskom nivou”, rekao je Bradić, ističući da je Kolo jedan od najboljih ansambala iz Srbije, čije je gostovanje "dobra prilika da reprezentuju tradicionalnu, ali i savremenu igru u Srbiji". Bradić je poželeo članovima Kola i energiju za maratonsko gostovanje.

 

Direktor Kola, zahvaljujući Ministarstvu na podršci, rekao je da su se članovi tog ansambla dokazali akcijama “Srbija u Srbiji” i “Srbija u regionu”.

 

“Igrali smo prošle godine pred 60.000 gledalca u Srbiji, Zagrebu, Rumuniji…”, rekao je Kuzmanović.

 

Budući da je kineski ansambl, prilikom gostovanja u Srbiji, izvodio tradicionalne srpske pesme, Kolo je takođe pripremilo iznenađenje za kinesku publiku, a isti program predstaviće i na koncertu 6. aprila u Sava centru u Beogradu.

 

 

Predstojeće turneja je treće gostovanje Ansambla Kolo u Japanu (nakon 1973. i 1987. godine), a drugo u Kini, u kojoj je gostovao poslednji put 1955.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here