Srpsko odličje za danskog književnika

0

Uručenje medalje: Per Jakobsen i ambasadorka Dragana Ivanović
 

U Ambasadi Srbije u Kopenhagenu, pred brojnim gostima, predstavnicima SPC, profesorima univerziteta, diplomatama i rodbinom, zlatnu medalju je uručila Dragana Ivanović, ambasadorka Republike Srbije u Kraljevini Danskoj.

Ambasadorka Ivanović je predstavila višedecenijski rad i stvaralaštvo Jakobsena, danskog slaviste, lingviste, filologa, fonetičara, teoretičara književnosti i prevodioca.

Per Jakobsen je diplomirao slavistiku na Univerzitetu u Kopenhagenu, gde je potom biran u sva naučna zvanja. Osnivač je i šef katedre za srpskohrvatski jezik u Kopenhagenu. Od 1988. godine je inostrani član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU). Dobitnik je nagrade Srpskog PEN centra za prevodilački rad. Preveo je dela mnogih srpskih i hrvatskih pisaca.

 

Per Jakobsen sa rodbinom u Ambasadi Srbije
 

Prvi je put još daleke 1957. godine posetio Beograd i kao stipendista ostao na Beogradskom univerzitetu gde je i prvi put pročitao dela Ive Andrića.

Jakobsen je u velikoj meri doprineo i dalje doprinosi upoznavanju danske i skandinavske čitalačke publike sa delima južnoslovenskih pisaca i sa balkanskim kulturnim i religijskim prostorom.
 

Intervju sa Andrićem

Per Jakobsen je prevodilac prve Andrićeve knjige na danski jezik. Poznavao je srpskog nobelovca i jedan je od poslednjih koji je pred Andrićevu smrt napravio intervju sa njim.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here