Hadži Marko Vuičić
Od metka do rakete: Arsenal sa srpskog štanda

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio je jubilarni 10. sajam naoružanja i vojne opreme Partner 2021, najveću i najznačajniju manifestaciju te vrste u Jugoistočnoj Evropi. Na 25.000 kvadratnih metara izložbenog prostora predstavila su se ukupno 132 izlagača, među kojima i 36 kompanija iz 16 država sveta, uključujući i one najveće poput Erbasa, ruskog Rosoboroneksporta i Norinka iz Kine.

Ovogodišnji sajam uveliko je premašio sve prethodne u broju novopredstavljenih borbenih sredstava, ali i po njihovoj raznorodnosti i složenosti. Samo iz razvoja Vojno-tehničkog instituta i odbrambene industrije Srbije prikazano je 70 novih sredstava naoružanja i vojne opreme, a hit je bilo borbeno vozilo “lazanski” koje je predsednik Vučić svečano predstavio javnosti, ali i velikom broju vojnih izaslanika, kao i učesnika obeležavanja 60 godina Pokreta nesvrstanih koji se održava u Beogradu.

Reporteri “Vesti” detaljno su “pročešljali” hale sajma i uverili se da srpska namenska industrija radi punom parom. Među skrivenim draguljima koji su prvi put predstavljeni javnosti je novi tip gusenice za tenk M-84 koji je u potpunosti ruku delo naših majstora i inženjera iz Zastava kovačnice.

Modernizovani M-84

– Reč je o dvoosovinskoj kovanoj gusenici, koja je već oprobana na terenu, a u toku su završna ispitivanja celog modernizovanog tenka M-84 – ističe Jelena Raković iz Zastava Kovačnice i objašnjava da gusenica za srpski tenk nimalo ne zaostaje za savremenim iz Rusije, Nemačke i Koreje.

Među novitetima domaće namenske industrije su i četiri nova tipa robota guseničara “mali miloš”: tri sa ugrađenim raketnim naoružanjem i mitraljezima i jedna potpuno nova izviđačka varijanta.

Imaju čime da se ponose i u Jumku koji je izbacio potpuno nove modele maskirnih uniformi za izviđačke jedinice, ali i u Prvom partizanu. Naime, Užičani su osvojili tehnologiju za proizvodnju projektila namenjenih protiv oklopa i balističkih prsluka.

Američki standard

– Ovi projektili zadovoljavaju apsolutno sve svetske standarde, a reč je o probojnoj municiji kalibra 7,62 i 6,5 milimetara – kaže Svetolik Spasenić, glavni projektant za balistiku Prvog Partizana i otkriva da se uveliko razvija probojna municija kalibra 9 milimetara.

– Reč je o municiji koja je testirana za balističku zaštitu po američkim standardima nivoa tri plus. Do sada su ovu municiju pravili isključivo Nemci iz fabrike Men, Finci u Lapua, kao i Amerikanci i Rusi. Srbija će biti jedinstvena i po proizvodnji kalibra 6,39 milimetara i očekujem da će već početkom sledeće godine ući u masovnu proizvodnju – kaže Spasenić.

Municija za filmadžije

Svetolik Spasenić otkriva da Prvi partizan u više od 30 zemalja izvozi manevarsku municiju i to u svim kalibrima.

– Ona uglavnom služi za obuku, ali primenjuje se i u snimanju akcionih filmova, tako da je u većini njih korišćena naša municija – s ponosom ističe Spasenić.

Puške za izvoz

Među izlagačima koji su izazvali najviše pažnje je i Prva Petoletka iz Trstenika koja je prikazala tri nova proizvoda. Među njima je i ručni bacač granata produženog dometa od 800 metara.

– Retke su firme u svetu koje proizvode modele s ovim dometom. Sada smo predstavili samostalni, kao i potcevni bacač granata koji se može montirati na kalašnjikov i sve vrste naoružanja iz arsenala Vojske Srbije – kaže Života Vučić iz marketinga Prve petoletke.

On posebno ističe ponos ove fabrike, mobilni minobacač od 120 milimetara, koji se prvi put proizvodi u našoj zemlji. Takođe, predstavljena je i nova vazdušna puška nulte serije kalibra 5,56 milimetara, čije je telo od plastike.

– Naše vazdušne puške već su osvojile tržišta SAD i Velike Britanije, a uveren sam da će ova nova biti među najprodavanijima zato što sa jednim punjenjem ispaljuje 150 dijabola.

Poštuju samo snažne

Predsednik Aleksandar Vučić istakao je da će Srbija nastaviti da jača svoju vojsku i razvija odbrambenu industriju, ali i da je u celom svetu prepoznata kao zemlja koja promoviše i čuva mir i stabilnost.

– U svetu interesa nema milosti za slabe, već poštovanja za snažne – rekao je Vučić i naglasio da otvaranju prisustvuju predstavnici mnogih zemalja.

Vučić je istakao i da je prikazano do sada najviše noviteta i da su predstavljeni i istraživački, opitni i remontni kapaciteti Ministarstva odbrane i namenske industrije.

– Teško je suprotstaviti se velikim silama u promociji vojne opreme i naoružanja, ali je važno da Srbija gradi svoj put i bira one oblasti gde može da se takmiči sa najboljima. Zato cena naših proizvoda mora da bude konkurentnija i bolja – poručio je Vučić.

Erbasovi avioni za vojsku

Ministar odbrane dr Nebojša Stefanović sastao se s direktorom za naoružanje Kraljevine Španije admiralom Santjagom Ramonom Gonzalesom Gomezom. Potpisan je Memorandum o vojnotehničkoj saradnji, a Stefanović je poželeo dobrodošlicu delegaciji prijateljske zemlje na sajmu naoružanja u Beogradu.

– Imali smo priliku da razgovaramo i o zajedničkoj investiciji u projekte koji će u narednim godinama, verujem, biti od velike koristi za budućnost naše zemlje. Memorandum o razumevanju je krovni sporazum, ali je važan jer nam omogućava da naša saradnja u budućem periodu bude intenzivnija. Očekujemo, naravno, i potpisivanje ugovora o nabavci dva transportna aviona C-295, koje će Srbija kupiti u fabrici Erbasa u Španiji, kao i nabavku većeg broja helikoptera H-145M – istakao je Stefanović.