Vesti

Minule subote svečano je bilo u Vodongi, gradiću na granici Viktorije i Novog Južnog Velsa.

U Crkvi svetih apostola Petra i Pavla obeležena je hramovna slava, a svetu arhijerejsku liturgiju služio je episkop australijsko-novozelandski Gospodin Siluan, uz sasluženje arhimandrita Petra – arhijerejskog zamenika, protojereja-stavrofora Momčila Vukše, nadležnog paroha Miodraga Tomića i protođakona Petra Mrakića. Pevnicu su vodili protojerej Petar Božić, paroh iz Džilonga i čtec Ilija Perać.

Liturgiji je prisustvovao veliki broj vernika iz Vodonge, kao i gosti iz parohije Svete Petke iz melburnškog Rokbenka.

Kako piše Jovan Bogičević na sajtu Mitropolije, episkop Siluan je nadahnuto besedio o značaju svetih apostola i njihovoj predanosti za Hrista i revnosti za Crkvu Božiju. Vladika je naglasio da sledeći njihov primer i mi treba da se revnosno trudimo oko svoje svete Crkve, kao i da nam – po rečima apostola – dobro činiti nikad ne dosadi.

Nakon Liturgije i litije oko hrama, prelomljen je slavski kolač i osveštano slavsko žito. Domaćin slave za ovu godinu bio je Dragan Keljin, a za sledeću godinu slavu je preuzela Radmila Terzić.

Slavsku trpezu spremilo je Kolo srpskih sestara zajedno sa Crkvenim odborom, i ovom prilikom je predsednici KŠ Vidi Vučenović uručena Arhijerejska gramata za dugogodišnji rad i trud. Kolo sestara, zajedno sa Crkvenim odborom, Episkopu je na poklon uručilo sliku “Hercegovački begunci”.

Domaćini i gosti u kolu

Proslava je nastavljena uz muziku i nastup dečijeg folklornog društva, a završena je velikim kolom koje su po celoj crkvenoj sali raširili gosti iz Melburna i domaćini iz Vodonge.