Srpsko tržište: Ljubav na drugi pogled

0

Kada pogledate zvanične ekonomske podatke o Srbiji, prvi utisak bi vam bio da razmislite pre nego što odlučite da uložite u ovu zemlju. OECD ocenio je Srbiju kao visoko rizičnu zemlju za strana ulaganja.

 

Međutim, austrijski komesar za trgovinu u Srbiji, Andreas Haidenthaler, smatra da smo evropski orijentisana zemlja koja nudi jedinstvene mogućnosti i još mnogo mesta za strane firme, tj. da će se strani ulagači zaljubiti u Srbiju, ali tek "na drugi pogled".

 

Austrijski komesar, uprkos "lošem pritisku", gleda na ekonomsku stvarnost u Srbiji iz pozitivnog ugla.

 

" Sa 7,5 miliona stanovnika to je najveće tržište u regionu sa pro-evropskom vladom i EU perspektivom, sa relativno niskim porezima i konkurencijom. Tu su i mali  troškovi za dobru obuku radnika i jeftina radna snaga koja vam stoji na raspolaganju. To predstavlja glavni potencijal ove zemlje", rekao je Haidenthaler.

On smatra da su u Srbiji za ulaganja posebno interesantne oblasti infrastrukture i unapređenje industrijske proizvodnje. Trebalo bi da u budućnosti krene i ekološki sektor, a naročito u oblasti obnovljivih izvora energije.

 

Činjenice o ekonomiji u Srbiji

 

Istraživanja ekonomskih eksperata pokazuju da je međunarodna kriza pogodila Srbiju jače nego što se očekivalo. Recesije u trgovini, a posebno visoka zavisnost od stranih kredita imaju negativan uticaj na potrošnju, investicije, likvidnost, poziciju banaka, preduzeća i javni sektor.

Hronični deficitarni gubici mogu biti stabilizovani, ali su pre svega znak duboke recesije. Kočenje reformisanja vlade stvara tenzije sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) za isplatu druge rate kredita od MMF-a, koji iznosi 3 milijarde evra.

Zbog toga ekonomski stručnjaci smatraju da su izgledi za 2010. i dalje puni neizvesnosti. Oni napominju da ostaje da se vidi da li negativni trend može biti zaustavljen.

 

Srbija u fokusu

 

U svojoj studiji "Srbija u fokusu" austrijska kompanija "OeKB Osiguranje" iznela je neke osnovne podatke o ovdašnjoj ekonomskoj situaciji:

     

 

Perspektiva

sadašnjeg BIP – 4 %

 

 

Budžet

 

 

Ekonomska situacija

BIP 2010

+ 1 %

veoma visok budžetski deficit, budžetski zahtevi za pomoć i obećanja od EU, EBRD, Svetske banke i Rusije.

 

snažan pad potrošnje i investicija u proizvodnji, nagli porast nezaposlenosti, visoka zavisnost bankarskog sektora od stranih kredita, zaostale reforme, rizik devalvacije

 

BIP 2010

+ 4 %

   

 

Iako se dalje u izveštaju napominje da je, po ocenama OECD-a, srpsko tržište visoko rizično, odmah pored toga stoje podaci o uspehu austrijskih kompanija na našem tržištu:

 

 

     

 

Klasifikacija rizika zemlje OECD-a

 Izvoz- uvoz

Austija-Srbija

 

 Austrijska preduzeća u Srbiji
 

 

 – 7 od 7: visok rizik

izvoz 2008: 577 miliona evra (+ 6,5%)
uvoz 2008: 303 miliona evra (+ 34

2000: 40 filijala
2009: 290 filijala

 

Kroz tesnu saradnju sa kompanijom OeKB "Finansijske usluge doo" u Beogradu, austrijsko "OeKB Osiguranje" nudi svojim korisnicima, pored osiguranja i ciljanog upravljanja rizikom, još jedan plus: kreditne informacije o srpskim preduzećima.

 

Te informacije omogućili su preduzeće "OeKB Holding" za jugoistočnu Evropu i Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza Republike Srbije a.d. AOFI koje pružaju aktuelne i visoko kvalitetne tržišne informacije. Ova lokalna saznanja, takozvane "meke činjenice " su veoma bitne za procenu tržišta. Na osnovu njih privlače se strani ulagači koji će se, kako reče austrijski komesar za trgovinu, Andreas Haidenthaler, sigurno zaljubiti u Srbiju.

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here