Srpsko tužilaštvo iskopava samo Albance

0

Zid plača: Fotografije Srba nepoznate sudbine
 

Kao što smo pisali, Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da je reč o pretrazi reona na prostoru Strelište, na kome su iskopavani posmrtni ostaci 2001. i 2002. godine.

 

Ravnoteža zločina

Savet ministara Evropske unije naložio Misiji vladavine prava EU na Kosovu da podrži da se izvan KiM uspostavi poseban sud za postupke koji proizilaze iz nalaza Specijalnog istražnog tima o trgovini ljudskim organima i drugim zločinima na Kosovu i Albaniji krajem 90-ih godina.
Šefovi diplomatija država EU dali su nalog da se specijalni sud formira izvan Kosova. Glavni tužilac Specijalnog istražnog tima Euleksa Klint Vilijamson izjavio je da će specijalni sud početi da radi u proleće 2015. godine, a saopšteno je da postoje dokazi za "desetak" slučajeva trgovine ljudskim organima protiv pripadnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

– Reč o lokaciji gde je u vreme ovih iskopavanja bio šator za obdukciju neposredno uz lokaciju masovne grobnice gde je pronađeno 900 kosovskih Albanaca, kazao je Vukčević.

Udruženje porodica stradalih na KiM od 1998. do 2000. godine pozdravlja zahtev Tužilaštva za ratne zločine u Beogradu da se istraži lokacija u Batajnici. Udruženje podseća da pre, tokom i posle oružanih sukoba na Kosmetu, nikada civilne žrtve nisu delile po nacionalnoj i verskoj pripadnosti, već su se uvek zalagali za ubrzavanje procesa razotkrivanja istine o svim nestalima, kao i da zločince stigne zaslužena kazna.
I pored toga, Udruženje se obraća Tužilaštvu za ratne zločine u Beogradu i pre svega glavnom Euleksovom tužiocu u Prištini, sa pitanjem zašto ne tragaju i za nestalim Srbima i nealbanacima čija je sudbina još nepoznata.

– Zbog dvostrukih aršina, kada su srpske i albanske žrtve u pitanju, i njihove neprofesionalnosti i nezainteresovanosti da se istovremeno proveravaju lokacije potencijalnih grobnica u centralnoj Srbiji i na KiM, prošle godine je ekshumirano i identifikovano samo devetoro kidnapovanih Srba, a 2014. nijedno lice sa spiska nestalih nije identifikovano – navode u Udruženju.

Oni podvlače da "porodice kosmetskih stradalnika, iznurene od već 26-godišnjeg čekanja i beznađa, mole nadležne institucije da se sete i srpskih žrtava i pomognu da se proces saznavanja istine o njima ubrza".

Vest o pretrazi ove lokacije došla je istovremeno kada je u Savetu Evrope napravljen značajan korak ka uspostavljanju suda pred kojim će se procesuirati slučajevi koji proizilaze iz nalaza specijalnog istražnog tima o trgovini ljudskim organima i drugim zločinima na Kosovu i Albaniji krajem 1990-ih godina. Prema navodima švajcarskog senatora Dika Martija, istragu je vodio američki tužilac Klint Vilijamson.

– Rezultati naše istrage velikim delom poklapaju se s nalazima iz izveštaja Dika Martija (izvestioca Saveta Evrope) što se odnosi i na navode vezane za ubijanje otetih i vađenje organa – izjavio je Klint Vilijamson.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here