B. Đorđević
Bolje nego prošle godine: Štand Srbije

Prestižni sajam svežeg voća i povrća, Fruit Logistica 2020 u Berlinu, ponovo je bio poprište borbe velikog broja izlagača za osvajanje tržišta vitalnim životnim namirnicama. Srbija je na ove izazove odgovorila duplo većim štandom u odnosu na prošlu godinu, a njegov kvalitet i organizacija nastupa takođe su unapređeni.

Završnog dana sajma naš štand posetili su dr Snežana Janković, ambasador Srbije u Nemačkoj i Veljko Jovanović, sekretar Privredne komore Srbije i uverili se u koordiniranu marketinšku strategiju nastupa naših kompanija na zahtevnom međunarodnom tržištu. Parola ovogodišnjeg nastupa bila je: “Serbia does fruit” (Srbija čini voće). Ambasadorka Janković nije krila oduševljenje posle obilaska impozantnog štanda Srbije.

Moderno predstavljanje

– Divno je bilo videti naš štand i uverila sam se da je prisutno čak 20 naših kompanija. Predstavljaju ih veoma angažovani mladi ljudi, a na štandu je izuzetno dinamično. Brojni posetioci se tu zadržavaju i raspituju o mogućnostima sklapanja sporazuma. Veoma me obradovalo da je Srbija prezentovana na tako moderan način i da je interesovanje posetilaca tako veliko – naglasila je Jankovićeva.

Ona smatra da su naše mogućnosti za izvoz hrane i ovde na nemačkom tržištu prilično velike.

– U prvom redu to se odnosi na bioproizvode. Srbija već ima dobru reputaciju kao zemlja razvijene poljoprivrede, sa proizvodima koji su cenjeni svuda u svetu. Mislim da nam nedostaje malo agresivniji marketing i učešće na ovakvim sajmovima je pravi put. Treba da budemo prisutni na svim sajmovima u Nemačkoj, pre svega kada je prehrambena industrija u pitanju i važno je da nastupamo što organizovanije. Neophodno je da se prilagodimo ovom tržištu, da mu se prezentujemo na moderan način, da dobro koordiniramo naše nastupe, kao i da budemo kontinuirano prisutni. Do sada već imamo dobre rezultate, ali ako se pogledaju naši potencijali, mislim da možemo da postignemo daleko više. Sadašnje prisustvo 20 kompanija je jako dobro i ne smemo tu da stanemo – istakla je ambasadorka.

Dobra priprema

Veljko Jovanović, sekretar Privredne komore Srbije, svestan koliko su pripreme bile sveobuhvatne, ali i koliko je složen put do realizacije ugovora, naglašava da ćemo prave rezultate saznati tek za nekoliko meseci, kada vidimo šta će se realizovati od ponuđenih ugovora.

– Važno je da smo ponovo prisutni na ovom sajmu i da na njemu dugoročno budemo prezentovani. Prošle godine smo se vratili posle veoma duge pauze i počeli sve nanovo. Ovo je definitivno najznačajniji sajam svežeg voća u Evropi. Dobar pokazatelj da Srbija ima šta da ponudi je to da smo ove godine na duplo većem štandu u odnosu na prošlu. Vlasnici naših kompanija su takođe zadovoljni, a za to nije bitan samo izgled štanda već broj sklopljenih poslova, za šta je dobra priprema veoma važna. Privredna komora Srbije zajedno sa Agencijom za razvoj organizuje učešće firmi na ovom sajmu i naš posao je da se prethodno konsultujemo s njima i pripremimo ih za ovakav međunarodni nastup. Neophodno je da radimo na edukaciji kompanija za komunikaciju sa stranim partnerima. Ta saradnja se iz godine u godinu produbljuje i same firme prepoznaju napredak.

Na pitanje da li je neki domaći proizvod na putu da se iskristališe kao srpski brend Jovanović odgovara:

– Voleli bismo da sveže voće generalno bude srpski brend, ali bismo voleli i da ga prerađenog ponudimo tržištu. Na senzibilnom nemačkom tržištu, prerađevine od voća i povrća igraju veoma važnu ulogu.

Oduševljena štandom: Ambasadorka Janković (druga sleva) sa predstavnicima Privredne komore Srbije i Vojvođanske agencije za razvoj

Evidentan napredak

– Ovo je druga godina kako vojvođanski proizvođači nastupaju udruženo. Razlog za to je što su prošle godine ostvarili vrlo dobre rezultate, kada je pet od sedam naših firmi sklopilo poslove, zahvaljujući kojima dugoročno imaju uvećan profit. To nam je bio glavni motiv da opet prisustvujemo. Plan nam je bio da nastup kvalitativno unapredimo i mislim da smo u tome uspeli. Ostvareni su brojni kontakti i naša su očekivanja da će mnogi prerasti u konkretne ugovore. Koncentrišemo se pre svega na sveže voće i povrće, a nešto manje na prerađene i upakovane proizvode. U prvom redu to su jabuke, lešnici, a od povrća šargarepa i paprika. Pokušavamo da okupimo proizvođače koji se međusobno razlikuju po ponudi svojih proizvoda. Napredak u odnosu na prošlu godinu je evidentan. Posle prvog nastupa izvršili smo odgovarajuće analize i uočene propuste pred ovaj nastup eliminisali – zaključio je Žeželj.

Vladimir Popić, vlasnik kompanije Snjeet Cherrdž Laddž
iz Čeneja, siguran je u svoju specijalizaciju na jednu vrstu voća i otklanja svaku sumnju da može visoko da se kotira u bilo kojoj svetskoj konkurenciji.

– Proizvodnja naše firme koncentrisana je samo na trešnju, koju gajimo na 20 hektara. Tako specijalizovani veoma smo interesantni za strane partnere, posebno u okviru EU, a najviše kada su u pitanju Engleska, Italija i Nemačka. Blizu smo realizaciji ugovora sa jednom velikom nemačkom kompanijom koja snabdeva lanac supermarketa širom zemlje. Veoma su zahtevni po pitanju standarda, trešnja mora da se neguje i pre i posle branja, ali naša posvećenost jednom proizvodu rezultirala je visokim kvalitetom. Pogledali su snimke naših plantaža, a za mesec dana doći će da ih obiđu i nadam se da će se vratiti sa potpisanim ugovorom – optmista je Popić.

Pošto se bave samo trešnjom, poseduju i odgovarajuće uređaje koji omogućuju da se plodovi neoštećeni transportuju i izdrže dalek put.

– Uz tehnologiju koju primenjujemo ona može da izdrži i do 15 dana, ali za Nemačku nam toliko nije potrebno. Transport traje najviše 24 sata, a zatim isporuka do krajnje destinacije -supermarketa još toliko, tako da je u pitanju čuvanje tokom 48 sati. Za to vreme plod ostaje svež i ukusan, a peteljka zelena, što ostavlja i dobar vizuelni utisak.

Na pitanje da li će ovom dobrom ukusu moći da se raduju i naši ljudi u Berlinu, Popić odgovara:

– Nadam se i prilično sam siguran u to.

Čeri paradajz iz Rume

Janković, sa svojom firmom D.V.A. Sagal agrar
iz Rume, već tradicionalno prisutan na berlinskom sajmu, kaže da je priprema trajala dva meseca.

– Glavni deo je odradila Privredna komora Srbije, a dobri rezultati ogledaju se u velikoj posećenosti našeg štanda. Šesti put smo na ovom sajmu i možemo se pohvaliti da dobra organizacija i zajedničko učešće zahvaljujući PKS donose mnogo bolje rezultate. Ove godine i naš štand je na boljem mestu, posećenost je veća nego prošle godine, i potpuno smo zadovoljni. Mi proizvodimo paradajz, od čega je 80% čeri, a 20% pink sorta, radimo tokom cele godine u okolini Rume, a proizvodnja se odvija od februara do kraja decembra. U pitanju je bioparadajz uz sve mere biološke zaštite i insistiramo na zdravim i kvalitetnim plodovima. Do sada nismo izvozili na nemačko tržište, ali imamo interesenata iz Engleske, Nemačke, Francuske, pa ćemo videti kakve će biti njihove konačne odluke.

Preko Rusije na Zapad

Marko Pantelić, vlasnik firme PDM fruit iz mesta Pudarci, udaljenog četrdesetak kilometara od Beograda, ističe dobre pripreme za nastup i zadovoljan je učinjenim u tri dana sajma.

– Raduje nas da smo svi iz Srbije zajedno na jednom štandu. Radimo dugo i naš izvoz za Rusiju je znatan i stabilan. Ne očekujemo neke nove velike pomake, ali uvek je dobro da se vidimo sa kupcima i održavamo komunikaciju s njima. Na sajmu smo prisutni od kako smo krenuli u proizvodnju, a to znači već deveti put. Biti na sajmu je imperativ, kako ovde u Berlinu, tako i u Rusiji. Mi 95% prozvodnje izvozimo, pre svega u Rusiju, ali polako ispitujemo i druga tržišta.

Porodična firma: Vladimir Popić sa sestrom Milicom Popić Ivanišević

Izvoze i u Aziju

Valentina Andrić, prodajni menadžer kompanije Select fruit, uprkos prisustvu na tržištima u mnogim delovima sveta, ne krije da je dolazak na berlinski sajam od velikog značaja:

– Mi smo trejderi, bavimo se trgovinom već godinama. Za ovu godinu dobro nam je došlo iskustvo koje smo stekli na prošlogodišnjem sajmu u Berlinu. Sada nam je mnogo lakše, jer smo se znatno brže i jednostavnije pripremili. Uvek postavljamo konkretne ciljeve i ispunili smo ih u potpunosti, kako prošle, tako i ove godine. Jabukom se bavimo deset meseci u godini, od kraja jula do maja i to je glavni proizvod koji izvozimo. Takođe, u našem asortimanu je i sezonsko voće. Krećemo u maju, sa jagodom, višnjom, nektarinom, trešnjom, kruškom, kajsijom, grožđem i to su proizvodi koje nabavljamo širom Srbije, većim delom u Vojvodini.

Select fruit najviše izvozi na područje Ruske Federacije, u Francusku, zatim u zemlje Bliskog istoka, ali i u Maleziju i Singapur.

– Sada je u pripremi izvoz i u neke susedne zemlje, zahvaljujući ovom sajmu koji nam je dao veliku mogućnost uspostavljanja novih kontakata. Još pre sajma započeti su pregovori sa dva velika partnera i oni su finalizovani upravo ovde tokom ova tri dana. Nadam se da ćemo i sledeće godine biti ovde i da će Privredna komora Srbije nastaviti ovaj dobro započeti posao i prepoznati neka nova tržišta i nove sajmove, pre svega one u Madridu i u Aziji – naglašava Andrićeva.

Šumske gljive sa Balkana

Jasmina Novaković Epenštajner, vlasnica firme Inter fungi
iz Požarevca uvek je spremna na izazove eventualnih poremećaja na tržištu.

– Imali smo dobru pripremu i rezultatima smo izuzetno zadovoljni. Videli smo se i sa starim kupcima, a mogućnost nalaženja novih ovde je idealna i to smo dobro iskoristili. Mi smo pretežno izvozna firma, a naše proizvode skupljamo u Srbiji, ostalim zemljama bivše Jugoslavije, pa i u Rumuniji. Naš prozvod su šumske pečurke, vrganj, lisičarka, crna truba, mrčak, jajčara, jednom rečju sve vrste šumskih gljiva koje se inače skupljaju kao komercijalne sorte, a na zahtev kupaca i organske. Na ovakvim međunarodnim manifestacijama bili smo do sada prisutni samo kao posetioci i zahvaljujem Privrednoj komori Srbije što nam je omogućila da učestvujemo i aktivno, kao izlagači. Učešće nam donosi vrlo dobre rezultate i rado ćemo se odazvati uvek kada nam pruže šansu. Potpisali smo više značajnih ugovora. S obzirom da izvozimo i suve i zamrznute proizvode, dakle prerađene pečurke, to su poslovi koji moraju unapred dobro da se isplaniraju i preciziraju. Količina pečuraka veoma zavisi od sezone, ali mi se bavimo i reeksportom, dakle po potrebi uvozimo pečurke iz drugih zemalja, a zatim ih izvozimo. Važno je da za naše kupce uvek imamo obezbeđenu robu – kaže Jasmina Novaković Epštajn.