ATAImages
Nezadovoljni rešenjem: Poslanici Skupštine Republike Srpske

Odluka Ustavnog suda BiH kojom je ukinut Zakon o lekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske, čime je Banjaluci praktično zabranjeno da osnuje republičku agenciju za lekove, pravna je smejurija sa političkim prizvukom. Zbog svega toga, vlast u Srpskoj neće odustati od namere da osnuje to telo imajući u vidu da svi važeći akti u BiH propisuju da je zdravstvo u isključivoj nadležnosti entiteta koji imaju pravo da donose zakone i osnivaju institucije iz ove oblasti.

Odgovor je to iz Srpske povodom najnovijeg udara Ustavnog suda BiH na njene nadležnosti. Iz resornog ministarstva u Banjaluci poručili su da bilo kakve odluke Ustavnog suda BiH ne mogu uticati na činjenicu da je oblast zdravstvene zaštite u nadležnosti Republike Srpske.

Podsećaju da Ustav BiH jasno propisuje da sve nadležnosti koje tim ustavom izričito ne pripadaju državi, pripadaju entitetima, a Ustav BiH ne obuhvata oblast zdravstvene zaštite.

Prema saznanjima našeg lista, zvanična Banjaluka neće prihvatiti odluku Ustavnog suda BiH i u narednim danima preduzeće pravne korake kako bi sprovela u delo zamisao osnivanja agencije za lekove. Podsećamo, trenutno u BiH postoji Agencija za lekove na zajedničkom nivou, ali je u Banjaluci, zbog nezadovoljstva radom te institucije, pre više od šest meseci pokrenuta inicijativa da ta oblast bude regulisana republičkim zakonom.

Narodni poslanik Srđan Mazalica (SNSD) ocenio je da je Ustavni sud BiH odavno prestao da sudi prema pravu i ustavu, ali i da je “počeo da zbija šale i priča viceve u svojim odlukama”.

– Entitetima pripadaju sve državne funkcije i nadležnosti, osim onih koje su Ustavom BiH izričito poverene njenim institucijama, a član treći Ustava BiH ne obuhvata oblast zdravstvene zaštite. Bez obzira na očigledno, mišljenje Ustavnog suda kaže da “u Ustavu BiH ne postoje odredbe na osnovu kojih bi se moglo zaključiti da su osporeni zakoni, koje je donela Narodna skupština Republike Srpske, ustavni”. Očigledno je da ni u Ustavnom sudu ni sami ne znaju šta su napisali niti shvataju smisao ovakve besmislene rečenice. Jedino tačno u ovoj rečenici jeste ono da “u Ustavu BiH ne postoje odredbe”. Sve ostalo je netačno – naveo je Mazalica.

Pakt bošnjačkih i stranih sudija

Ustavni sud BiH odluku o Zakonu o lekovima i medicinskim sredstvima RS doneo je na osnovu apelacije koju je podneo bivši član Predsedništva BiH Šefik Džaferović (SDA). Iako nije poznato kakvi su bili rezultati glasanja u konkretnom slučaju, od ranije je poznato da gotovo sve sporne odluke na štetu Republike Srpske budu donete rezultatom 5:4 gde za glasaju tri strana i dvoje bošnjačkih sudija, dok hrvatske i srpske sudije budu protiv i imaju izdvojena mišljenja.