Youtube/rashorolj
Groblje u Orahovcu

Episkop austrijsko-švajcarski Andrej, u pratnji devetočlane delegacije austrijskih novinara, boravi na Kosovu i Metohiji, gde je u subotu, na Zadušnice, služio liturgiju u manastiru Visoki Dečani. Episkop, koji je zadužen i za vernike SPC u Italiji i na Malti, služio je i parastos na dečanskom pravoslavnom groblju. Pomenu su, osim novinara, prisustvovali i Srbi prognanici iz Dečana i okoline. Nakon toga, vladika je održao besedu uz reči ohrabrenja prognanom narodu i dečanskim monasima, pozivajući na mir, trpljenje i molitvu.

I gosti iz Austrije su mogli da se uvere da su vandali uništili nadgrobne spomenike. Vladika je obišao i groblje u Orahovcu gde je, uz sasluženja oca Milana Stanojevića i oca Jezekilja Dečanca, održao pomen stojeći kraj večne kuće Ljiljane Vitošević. Po jakom vetru vladika je išao od spomenika do spomenika, čitajući imena ispisana ćirilicom i zagledajući se u likove na polomljenim fotografijama koji, kako je rekao, više od 20 godina postavljaju isto pitanje: “Zašto nam ruše večnu kuću?”

Odsluživši pomen u Orahovcu, okadivši grobove i polivši ih vinom, vladika je kazao da je tužno što se rušenje grobova nastavlja i obećao da će novinari sa kojima je došao na KiM preko svojih medijskih kuća preneti deo istine. Ukazao je, što su i novinari potvrdili, da do javnosti u Austriji ovakva slika do sada nije stigla. Obišli su i Zočište i Veliku Hoču, gde su zastali pred spomenikom ubijenim i kidnapovanim Srbima od 1998. do 2000. godine i pročitali samo jednu stranicu knjige o stradanju Srba u orahovačkoj opštini.

Vladika Andrej je kazao da je ova poseta sa ciljem da se austrijska javnost informiše o tome šta se zaista dešava na Kosovu i Metohiji:

– Zadatak ove naše posete je informativni, obaveštajni, što znači da ono što se preko interneta, digitalnih medija ili preko televizije i novina saznaje ne uzima zdravo za gotovo nego da se mora doći na lice mesta. Novinari su imali prilike da razgovaraju sa preosvećenim vladikom Teodosijem i on im je iscrpno, smirujućim tonom i molitvenim ushićenjem, svedočio o nepravilnostima koje se dešavaju .

Austrijski novinari su sa domaćinima iz Eparhije raško-prizrenske posetili i manastire Svete arhangele, Pećku patrijaršiju, Gračanicu, Draganac i još neka mesta u kojima žive Srbi i potrudili se da razgovaraju sa što više ljudi.

Sprečeni da zapale sveće

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da meštani brojnih zaselaka nisu mogli da odu na Zadušnice i zapale sveće najmilijima zbog jednostrane akcije Kosovske policije, koja je bez ikakvog prava teškom mehanizacijom prekopavala puteve u opštinama Zubin Potok i Leposavić i zbog čega je više sela ostalo odsečeno od sveta. On je na svom Fejsbuku napisao da su na taj način potpuno odsečena groblja u selima i zaseocima Drainoviće, Vitakova, Žareva, Šipova, Paruce, Zečeviće i Junake u opštini Zubin Potok.