commons.wikimedia
Banjaluka

Ne postoji mogućnost da visoki predstavnik u BiH Valentin Incko sprovede eventualnu odluku o nametanju zakona protiv osporavanja genocida na teritoriji Republike Srpske.

Zbog toga bi takav potez bio štetan po njega, jer šta bi se desilo da građani RS izađu na ulice? Hoće li da uhapsi 100.000 ljudi? Tako nešto nije realno i Incko to zna.

Ovako u emisiji „Svet sa Sputnjikom“ posvećenoj 25. godišnjici zaključenja Dejtonskog sporazuma, politikolog iz Banjaluke Vojislav Savić komentariše poslednja zbivanja vezana za najavu visokog predstavnika u BiH da će nametnuti zakon o zabrani negiranja genocida ukoliko on ne bude usvojen do leta sledeće godine.

Ukoliko Incko bude pokušao da nametne, ne samo ovaj, nego bilo koji drugi zakon ili odluku, to će, prema Savićevim rečima, biti „hitac koji će mu se vratiti“.

Šta ako Srbi izađu na ulicu povodom Inckovog zakona

O zabrani negiranja genocida, dodaje on, mora biti usvojen putem dogovora sva tri naroda, bez favorizovanja samo jedne strane, onako kako je predviđeno i medijski predstavljeno.

Rukovodstvo RS prema visokom predstavniku, smatra on, nastupa artikulisano i najveći gubitnik zaoštravanja situacije bio bi upravo visoki predstavnik jer, kada neka stvar nije izvedena do kraja, najviše gubi onaj ko je stvar pokrenuo.

– Funkcija visokog predstavnika u BiH je prevaziđena – neposredno posle rata, dok je vojno prisustvo međunarodne zajednice bilo veće i dok su okolnosti u BiH i svetu bile drugačije, visoki predstavnik je mogao da nameće i vrši pravno nasilje nad srpskim političkim predstavnicima i nad RS. Međutim, okolnosti su se promenile – komentariše Savić okrugli sto o Dejtonu Saveta bezbednosti UN na kojoj su govorili politički predstavnici srpskog i hrvatskog naroda Milorad Dodik i Dragan Čović.

Promenjene okolnosti dovele su do promene odnosa RS prema međunarodnim predstavnicima, ali promenio se i odnos snaga u samoj BiH, naglašava Savić.

– Najvažnija okolnost koja nas se tiče, a koja se promenila jeste stanje u svetu. Pozicije među državama su drugačije, brojni drugi problemi su iskrsli. Mi više nismo toliko u fokusu međunarodnih aktera da bi se neko intenzivno bavio nama i da bi prekrajao BiH onako kako nekome drugom odgovara. Tako da su nekoliko različitih procesa, koji su se taložili doveli su do toga da je danas pozicija visokog predstavnika više jedna politička ikebana koja ne služi ničemu – ističe on.

Kada se skine maska sa načina na koji visoki predstavnici predstavljaju stanje u BiH, ostaje, prema rečima našeg sagovornika, talog nagomilanih međunacionalnih i međuentitetskih problema, kao i nepoverenje, čak i unutar samog entiteta Federacija BiH.

Od visokog predstavnika ostala ljuštura

Istorijski procesi često se odvijaju brže od dnevne politike, kaže istoričar Čedomir Antić. Prema njegovim rečima, od funkcije visokog predstavnika ostala je „prazna ljuštura“.

Funkcija visokog predstavnika nastala je u vreme kada Rusija, Turska i Kina u evropskoj politici nisu igrale ulogu koju danas igraju; takođe, nastala je pre kriza koje su poništile evropsku politiku, ocenjuje Antić.

„Visoki predstavnik je ostatak ostataka, ali on ima određeni značaj i uticaj, ima određene ambicije i aspiracije i u određenom odnosu snaga, ako se dogovore velike sile, on može da dobije veliki značaj“, kaže Antić.

Postavlja se pitanje, dodaje naš sagovornik, kako će RS odgovoriti na takvu vrstu izazova, pokušaje poništavanja prava srpskog naroda u BiH.

Deset godina apsolutne monarhije

Visoki predstavnik Valentin Incko mnogo je puta pokazao da ne voli srpski narod, smatra Antić. Njega pravda ne zanima.

– Tolika je ta mržnja, toliko je to nipodaštavanje srpskog naroda i njegovih izabranih predstavnika da mi se nekada čini da ta mržnja ljude kao što je Incko onesposobljava. Oni pomišljaju da smo svi mi maloumni. A ne možemo baš svi biti maloumni – kaže Antić.

Zapadne zemlje želele bi da BiH postane deo evropske porodice, a to je jedina zemlja u Evropi u čijem Ustavnom sudu sede imenovane sudije koji ne odgovaraju nikome.

– Visoki predstavnik je skoro deset godina bio apsolutni monarh bez ikakve odgovornosti i to smo najbolje videli na primeru onih strašnih godina Pedija Ešdauna i Volfganga Petriča, dvojice ljudi koji su imali slične rezultate, samo su različito govorili. Jedan je govorio gorko, drugi slatko. Dobro je što je RS tokom proteklih dvadeset godina sazrela. Odlaskom političara koji su učestvovali u ratu i smanjenjem uticaja Haškog suda, koji je samog sebe deplasirao, samim tim je došlo neko novo vreme. Ne vidim da visoki predstavnik može da nastupi na isti način kao što je nastupao Ešdaun ili Petrič. Ne mislim da će doći do sukoba, ali je problem što će BiH, dok god je ovakav odnos snaga u svetu ostati razvaljena država – smatra Antić.

Prema njegovim rečima, bilo bi poštenije da velike sile koje navodno brane BiH pomisle šta je pravedno da učine.

3 COMMENTS

  1. Idi vec jednom trecerazredni politicaru. Lizoguzac Izetbergovica i ostalih iz SDA. Nemoj da izazivas belaj Incko. Ko se vatrom igra moze da izhori u pozaru. Vozi u tvoju Austriju i nameci tvojim austrijancima zakon o Hitleru. Iz tvoje domovine dolazi taj krvolok.

  2. A sto vi ne podnesete zakon o genocidu nad Srbima od strane ustasa/hrvati+muslimani/ u BiH u periodu od 1941-1945 i 1992-1995. godine pa da vidim kako ce da reaguju.

    • Сјајно питање. Постављам га годинама на друштвеним мрежама, али никад од званичника нигде ни једне речи.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here