EPA/Andrej Čukić
Vakcinacija u Srbiji

Građani koji nisu dobili poruku o revakcinaciji, a izračunaju da je od prve doze vakine prošao 21 dan, treba sami da dođu da prime drugu dozu, poruka je nadležnih, ali šta raditi u slučaju da se zarazite koronom pre revakcinisanja?

Iz Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu kažu da, ukoliko se desi da se neko između dve doze zarazi koronom, potrebno je da se javi svom lekaru, koju će mu odrediti nov termin.

“Ujutro se vrši revakcinacija u domovima zdravlja u celoj Srbiji, a popodnevni termin je rezervisan za vakcinaciju, odnosno za prvu dozu vakcine”, objasnili su za B92.

Marija Gnjatović iz Instituta za primenu nuklearne energije objasnila je da se revakcinacija ne radi nikako pre 21. dana, ali da može da prođe više od toga i da u tom slučaju neće biti problema, tj. neće doći do komplikacija već postoji mogućnost da se ne stvori dovoljan broj antitela u onoj meri u kojoj se, prema istraživanjima, ona stvaraju u zdravom organizmu.

“Nosite maske i nakon revakcinacije”

Ona je objasnila da je jako bitno da organizam bude zdrav, da bi dao svoj maksimum, odnosno napravio dobar imunološki odgovor. Sva istraživanja koja je INEP radio dokazala su da su vakcine vrlo kvalitetne i efikasne, kao i da su stvorile dobar imunološki odgovor, što dosta ohrabruje.

– Važno je da se zna da između prve i druge doze moraju da se poštuju sve mere, jer postoji mogućnost zaraze. Imunitet se gradi od prvog dana, ali antitela se stvaraju nekoliko nedelja posle prve doze i u tom periodu postoji mogućnost da se dobije infekcija. U slučaju zaraze mora da se sačeka da prođu simptomi. Dakle, ukoliko se zarazite koronom, mora da se sačeka da bi se primila druga doza, što nije problem, jedino što je bitno jeste da ne može da bude pre 21. dana – objašnjava Marija Gnjatović.

– Nakon druge doze ista je priča. Pun efekat se očekuje dve nedelje posle druge doze, međutim potrebno je i dalje poštovati mere zaštite, jer ne postoje čvrsti dokazi da vakcina u potpunosti štiti od prenosa virusa. Dakle možete da ga prenesete dalje i zato je bitno da se maske i dalje nose pre, između dve doze, kao i nakon revakcinisanja – navodi ona.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here