Tanjug
Aleksandar Vučić

Beograd nije upoznat s tim da će u četvrtak u Briselu delegacijama Prištine i Beograda biti uručen nacrt sveobuhvatnog sporazuma.

To je izjavio ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji dodaje da je uveren da će, ukoliko bude takvog predloga, predsednik Aleksandar Vučić odgovoriti u skladu sa državnim i nacionalnim interesima.

“Večernje novosti” su sinoć objavile, pozivajući se na diplomatske izvore, da će delegaciji Beograda koja u četvrtak putuje na razgovore sa Miroslavom Lajčakom i predstavnicima prištinskih institucija u sedištu Evropske unije biti uručen nacrt sveobuhvatnog sporazuma, koji podrazumeva de fakto priznanje Kosova od Srbije.

Dačić kaže da je veoma čudno da se sada govori o nacrtu nekog dokumenta, jer Vučić neće u četvrtak ići u Brisel, te dodaje da bi takav dokument služio za dodatni pritisak na predsednika Srbije.

– Predstavljanje tog dokumenta sada u ovoj fazi dijaloga bi predstavljalo iznenađenje, naročito zato što nije najavljeno da će se to desiti, ali ništa nije nemoguće. Čudno je da to sada rade, kada Vučić nije prisutan tamo, njemu su najavili da će nastavak dijaloga biti u septembru – rekao je Dačić.

Kako kaže, ukoliko bude takvog dokumenta, on bi služio tome da se dobije na vremenu kako bi se izvršio dodatni pritisak na Vučića, i spolja i iznutra.

– Spolja razni faktori koji bi hteli da iskoriste za ucene, da Srbija mora da prihvati takav dokument jer inače ne bi imala svetlu evropsku perspektivu, a i na unutrašnjoj političkoj sceni ima onih koji pomažu takvim pritiscima organizovanjem raznih demonstracija i nasilja na ulicama… To su dve strane jedne iste medalje. Žele da se sve vrati na staro stanje – rekao je Dačić.

Ucenjivanje će biti ulazak Srbije u EU, kaže Dačić, jer se govori o tome da pravno obavezujući sporazum mora da usledi pre nego što se otvori put Srbije ka članstvu u EU.

Ističe da je siguran da će, ako bude takvog predloga dokumenta, Vučić upoznati javnost sa njegovim sadržajem i da će njegov odgovor biti u skladu sa nacionalnim i državnim interesima.

Navodi da srpska stana nije obaveštena o nekom dokumentu na dnevnom redu u četvrtak, već da su to tehnička pitanja, poput pitanja raseljenih, ekonomije…

Upitan da li SAD i EU dogovaraju poteze kad je reč o kosovskom pitanju, Dačić odgovaara da ne bi mogao da kaže da postoji zajedničko i koordinirano delovanje, već, naprotiv, pritisci iz EU i zemalja poput Nemačke i Francuske da SAD marginalizuju u dijalogu.

– To nije novo, mogli ste da vidite sivh ovih meseci, oni su minirali sastanak koji je bio planiran u Beloj kući… – rekao je Dačić.

Kaže da je očigledno da postoji nekoliko linija i tokova želja da se ostvari uticaj na tok dijaloga

Dodaje da će svakako rezultat bilo kakvog dogovora morati da prođe Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, što znači da će sve velike sile morati da daju svoje mišljenje o tome.

8 COMMENTS

  1. Rade nemci i amerikanci i te kako zajedno… Grenel je odradio zaustavljanje ot-priznavanja Kosova* i sada je “kao blokiran”, a EU ce Kosovo* sada lako “ugurati” u medjunarodne institucije jer mi ne radimo i ne stajemo tome na put, postujuci dogovor sa Grenelom. Moguce li je da su takvi idioti ove nase diplomate… ili rade kako im se kaze u Briselu.

  2. Molim Vas Predsedniče Vučiću i Ministre Inostranih Poslova Ivice Dačiću, koji dijalog i Koje ucenjivanje? Evropska Unija pojedine Države su priznale neku državu Kosovo. Za Evropske pojedine Države kao i za Nemačku je kraj priče oni su doneli odluku kako oni hoće. Mi smo isto dali i rekli naš stav da ne možemo i nećemo otuđiti našu teritoriju. To ste Vi više puta rekli i isto i sada potvrdite. Mi smo došli u Brisel da se dogovorimo da postoji Rezolucija Saveta Bezbednosti 1244 i to je za nas Srbe tačka. Ako Vi tu RSB. nepriznajete mi zahtevamo UN. da se vrate Rusi i Kinezi za pregovarački sto. Videli bi Vi koji idete u Brisel kako bih se ponašali drugačije sa vama. Sve ovo je lupanje u praznu slamu.

  3. Ultimatum odbiti na diplomatski način. Razgovori i pregovori DA, ucene i ultimatumi NE. Što se mene tiče, između EU i Kosmeta, biram kolevku srpske države. Koji evropski narod bi postupio drukčije? Neka neko navede jedan primer.

    • Figaro, postoji na stotine argumenata da nisi u pravu, ali nema prostora za takvo polemisanje. Znam za albansku argumentaciju od Ilira, pa naovamo. Ako je to tačno što tvrdiš, onda ni USA nisu američka, već indijanska teritorija, da ne pominjem Australiju itd. Države su nastajale i nestajale kroz istoriju. Imaš turske izvore koji navode koliko je na Kosovu bilo u njihovo vreme Srba, a koliko vas. Tu je nastala i srpska država. Pa ste Srbe proterali i zauzeli Kosovo, a mi ga 1912. oslobodili. Pa ste Srbe opet proterali za vreme Musolinija. Pa vas je Tito tetošio i držao kao malo vode na dlanu. Pa ste i njega izdali 1968. organizujući pobunu itd. Mogli smo da živimo u miru, kao dva najveća balkanska naroda, ali vi ste opet 1998. izabrali rat. Država niste jer niste članica UN, a ne priznaje vas pola sveta, niti 5 članica EU. Tako mu je, kako mu je, Figaro.

  4. Figaro, života ti?! Koju li si ti istoriju učio prijatelju (pretpostavljam germansku školu)?! Držali smo Drač i Epir svojevremeno, ali nismo držali Kosovo?! Zar stvarno letnji dvor Cara Dušana Silnog (koji je istovremeno bio i svojevrsna diplomatska rezidencija toga doba) nije bio u Nerodimlju? Sada zaista vidim koliko očigledno ništa ne znam. Hvala na informaciji, od ovog trenutka sigurno promeniti stav i spoznaju o istom, hvala. Još malo samo sa mojim sarkazmom i tvojom paušalnom izjavom koja opet ne znam čemu treba da služi, verovatno da bi nam rekao kako jeste sigurno bilo. E ako si nam rekao i još jednom se usrdno zahvaljujem na tvojoj “istorijski tačnoj” informaciji. Nego drži se ti opere. Svako dobro.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here