EPA/ERIK S. LESSER
Američki predsednik Donald Tramp

Američki predsednik Donald Tramp i njegovi pomoćnici koji se bave pitanjima bezbednosti planiraju ove nedelje da razmotre mogućnost prebacivanja dodatnih američkih snaga na Bliskom istoku zbog situacije u Omanskom zalivu, javlja Si-En-En. 

Izvori televizije govore da se radi o slanju u region dodatnih protivvazdušnih raketnih kompleksa „Patriot“, lovaca i ratnih brodova.

Vašington za sada nije doneo konačnu odluku, dodaje Si-En-En.

Dana 13. juna dva naftna tankera, „Kokuka kurejdžos“, registrovan u Panami kojim upravlja japanska kompanija „Kokuka sangio“ i „Front alter“, koji plovi pod zastavom Maršalskih Ostrva, a u vlasništvu norveškog „Frontlajna“, pogođeni su eksplozivnim napravama u Omanskom zalivu, blizu tesnaca Hormuz. Ubrzo posle eksplozija, japansko Ministarstvo trgovine saopštilo je da su oba tankera prevozila robu namenjenu Japanu.

Sjedinjene Američke Države su optužile Iran za napad na brodove, ali nisu iznele nikakav dokaz u prilog toj tvrdnji. Američka vojska je objavila snimak koji pokazuje navodni napad Irana, na kojem iranske snage uklanjaju neeksplodiranu minu sa jednog od tankera. Na snimku se ne vide ni natpisi ni zastave koji bi potvrdili navode američke vojske. Iran je demantovao sve navode o svojoj ulozi u incidentu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here