EPA/Valdrin Xhemaj
Foto: Arhiva

Kosovo je svesno koji geostrateški značaj ima za SAD i zato ne pridaje mnogo važnosti kritikama i pretnjama sadašnje admnistracije u Vašingtonu. Oni čekaju smenu vlasti u Americi da bi “isterali” svoje, to jest, da bi izbegli pregovore sa Srbijom o bilo čemu drugom, osim o priznanju, piše Sputnjik.

“Naše strpljenje uvek ima granice. Nemamo crvene linije i ne dajemo blanko čekove”, jedna je od ključnih poruka koje je u intervjuu za srpske medije na Kosovu i Metohiji izgovorio američki ambasador u Prištini Filip Kosnet.

On je izjavio i da su SAD posvećene pružanju podrške procesu dijaloga između Kosova i Srbije, ali da njihovo strpljenje uvek ima granice i da ne može da garantuje da će Vašington i u budućnosti isto toliko biti posvećen ovom procesu, ako vlade u Prištini i Beogradu ne žele da krenu napred u kratkom roku.

Šta će biti sa Kosovom ako Amerika zaista izgubi strpljenje? Da li je uopšte moguć takav scenario?

Bivši diplomata i predsednik Srpskog spoljnopolitičkog kruga Milisav Paić malo veruje u ovu mogućnost, ali zato ne sumnja u američke dvostruke aršine kada je reč o odnosu prema Srbiji.

– To je njihov projekat i to ne samo u smislu otcepljenja KiM od Srbije, već je Kosovo deo njihove globalne geopolitičke i bezbednosne strategije. U tom smislu, Kosovo ima veliki geostrateški značaj i zato ne mislim da bi se lako odrekli pozicija koje tu imaju – kaže Paić.

Paić podseća i na bazu Bondstil koja im obezbeđuje najbolje komunikacije prema Zapadnom Balkanu, ali i prema svojim saveznicima u regionu i Turskoj.

– Prema tome, pretnje Prištini u suštini imaju drugačiju prirodu. To bi moglo da bude uskraćivanje podrške sadašnjoj vlasti na Kosovu, gde bi pokušali da instaliraju neki poslušniji režim od ovog aktuelnog – smatra on.

Izvor:
Sputnik, Vestionline

2 COMMENTS

  1. Pitanje je pogresno postavljeno; Treba da glasi: Sta ce biti sa Kosovom posle Amerike? A to je toliko jasno da ga i ne treba postavljati. Ni jedna glupost nije vecna.
    Najveci problem su potomci komunista koji vode osakaceni narod i – svesno ili nesvsno – rade za neprijatelje.
    I oni sad obnavljaju komunisticku partiju a moji poznanici, neradnici i lopovi ih podrzavaju.
    Treba jednom shvatiti da kauboji i nisu vodili rat protiv Srba, nego su tada bili jaci od Rusa i oni su im bili cilj.
    Hvala Bogu, stvari su se izmenile.

  2. Svo vreme šou sa taksama,izjave,posete,sve je organizovao američki režim(tramp nije deo režima).Samo se prave scene za običan narod da to neprimeti i zato je ghlavni glumac diler haradinaj,ali i aco ima svoju ulogu.Rusi ćute ili daju izjave tipa medjunarodno pravo ,ovo ono.aco svaki dan daje razlicitu izjavu,djurić se bavi žalopojkama,a USA režim iz sve snage radi protiv Srba i na kosovu i u samoj Srbiji.Sve u svemo žalosno po Srbiju,žalosno ko je vodi i ko je brani.Kad vidim instaliranu premijerku kako brani Srbiju neznam dali da se smejem ili plačem.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here